Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Vojne snage Eurpopske unije raspoređene u Bosni i Hercegovini (EUFOR) započele su u nedjelju višednevnu vježbu čiji je cilj provjeriti spremnost za reagiranje u kriznim situacijama.


Uz pripadnike EUFOR-a koji su stalno raspoređeni na teritoriju BiH u vježbi sudjeluju i pripadnici postrojbi koje čine pričuvne snage i nalaze se u matičnim državama no u svakom su trenutku na raspolaganju za eventualnu intervenciju u BiH.

Glavni zapovjednik EUFOR-a austrijski general Reinhard Trischak je na svečanosti početka vježbe u glavnoj bazi Butmir kod Sarajeva kazao kako snage EU unatoč razmjerno malom broju vojnika na terenu imaju mogućnost brzo i učinkovito reagirati na svaku situaciju koja bi značila ugrožavanje mira u BiH.

"Mi imamo sposobnost brzo pojačati svoje brojno stanje i snagu i reagirati na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju", kazao je austrijski general.

Ovogodišnja vježba pod nazivom "Brzi odgovor" predstavlja dio redovitih provjera učinkovitosti mehanizma uspostavljenog nakon što su snage EU preuzele mandat očuvanja mira od postrojbi NATO-a 2004. kada je okončana misija SFOR-a.

Broj pripadnika EUFOR-a koji su stalno raspoređeni u BiH u pravilu je manji od tisuću no misija se oslanja na pričuvu koja je u stalnoj pripravnosti i može u vrlo kratkom roku biti dopremljena u BiH u slučaju pogoršanja sigurnosnog stanja.

Kontingent EUFOR-a čine vojnici iz dvadeset država uključujući tu i one koje nisu članice EU poput Turske.

Njima su se na vježbi koja će trajati do 11. listopada pridružili dodatni vojnici iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunjske, Velike Britanije te iz nekih postrojbi u sastavu KFOR-a, međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu koje predvodi NATO. (Hina)