Jakiw Pali (Foto: AFP)
Jakiw Pali (Foto: AFP) Foto: Afp

Njemačka, Poljska i Ukrajina odbijaju primiti 94-godišnjeg Jakiwa Palija, jednog od posljednjih živućih suradnika nacista koji je radio kao čuvar u koncentracijskom logoru u istočnoj Poljskoj.


Paliju, koji trenutno živi u Queensu, američki je sud prije 14 godina oduzeo državljanstvo zbog prikrivanja svoje zločinačke prošlosti te odredio deportaciju u Njemačku, Poljsku, Ukrajinu ili bilo koju drugu zemlju koja ga je spremna primiti.

Vezani članci Josip Kršul Josip danas slavi 109. rođendan! Živuća je legenda, borio se na slavnom otoku Iwo Jima, a ovih dana ima jednu važnu poruku: "Neću joj dati gušta!" Obilježavanje 75. godišnjice napada atomskom bombom u Nagasakiju, Japan - 1 Najstrašniji napad koji je čovječanstvo dosad doživjelo: "Sjećam se beživotnih tijela djece... Izgledala su poput crnih stijena"

Bivšeg čuvara logora u kojem je u samo jednom danu ubijeno 6000 Židova tri države uporno odbijaju primiti.

Od 2005. godine u SAD-u je umrlo osam suradnika nacista koje je Njemačka odbila prihvatiti. Njihovi dužnosnici poručili su kako će primiti samo bivše naciste s njemačkim državljanstvom ili one protiv koji su pokrenuli kazneni postupak, piše Washington Post.

Svi članovi njujorške delegacije u Kongresu uputili su pismo državnom tajniku Rexu Tillersonu u kojem zahtijevaju da se Pali deportira prije nego što umre u SAD-u.
Pali je rođen u poljskom selu koje se nalazi na teritoriju današnje Ukrajine.