Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU ne smije biti talac

Nijedna članica EU-a nema problema s opskrbom plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je objavila da nijedna članica Unije u ovom trenutku nema problema s opskrbom plina nakon što je Bjelorusija najavila da će prekinuti tranzit ruskog plina preko svoga teritorija.

Bjelorusija je objavila da je ruskoj supertvrtki Gazpromu u cijelosti platila dug za plin i zaprijetila je da će prekinuti njegovu isporuku u Europsku uniju ako Moskva do četvrtka u 9.00 sati po srednjoeuropskome vremenu ne plati račun. 'Kao znak dobre volje, danas u 16.00 sati (15.00 sati po srednjoeuropskome vremenu), pošto smo posudili novac, iako prilike za Bjelorusiju nisu lake, isplatili smo 187 milijuna dolara kako bismo podmirili dug prema Gazpromu', rekao je potpredsjednik bjeloruske vlade Vladimir Semaško.

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko Osebujni nastup VIDEO Lukašenko u trenirci cijepa drva i ruga se Europi: "Hajde, prijatelju! Spriječimo da Europa umre od hladnoće" Ruski plin, ilustracija Energetska kriza Krizni plan za najgori scenarij: Iscurile mjere Europske komisije u slučaju potpunog prekida opskrbe ruskim plinom

'No sada s pravom tražimo od Gazproma da do četvrtka u 10.00 sati (9.00 sati po srednjoeuropskome vremenu) plati Beltransgazu 260 milijuna dolara', dodao je. 'U protivnom, morat ćemo prekinuti tranzit plina preko bjeloruskog teritorija', kazao je. Gazprom je pak izjavio da zasad ne može potvrditi da je Minsk platio plin. 'Potvrdit ćemo kada dobijemo novac', rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov.

Plinska kriza koja je prošlog tjedna tinjala zbog međusobnih optužaba za neisplatu duga, naglo je izbila u ponedjeljak kada je Moskva ostvarila svoju prijetnju o smanjenju isporuke plina Bjelorusiji. Gazprom koji je u ponedjeljak počeo smanjivati izvoz plina u Bjelorusiju, u srijedu ga je smanjio za 60 posto.

'U stalnom smo kontaktu s vlastima triju zemalja (Poljske, Litve i Njemačke) koje bi mogle biti pogođene prekidom isporuke plina. Poljska i Litva su rekle da nema prekida isporuke i da dobivaju uobičajenu količinu plina. To također vrijedi i za Njemačku, za koju plin dolazi preko Poljske', izjavila je Marlene Holzner, glasnogovornica povjerenika Europske komisije za energiju Guenthera Oettingera.

Ruska državna tvrtka Gazprom objavila je da je smanjila isporuku plina za Bjelorusiju zbog neplaćenog računa za potrošeni plin u iznosu od 200 milijuna dolara. S druge, strane Minsk od Rusije traži isti iznos kao naknadu za tranzit preko svoga teritorija. Bjelorusija je također najavila da bi dio plina prema članicama EU-a mogla zadržati za sebe kako bi nadoknadila smanjenu isporuku iz Rusije.

'EU ne smije biti talac'

Glasnogovornica Marlene Holzner rekla je da je povjerenik Oettinger u utorak telefonski razgovarao s ruskim ministrom za energiju Sergejom Šmatkom i bjeloruskim potpredsjednikom vlade Vladimirom Semaškom. 'Potpredsjednik bjeloruske vlade Semaško nije ni potvrdio ni zanijekao da će Bjelorusija za sebe zadržavati dio plina namijenjen članicama EU-a', rekla je Holzner.

Komisija smatra da EU ne 'smije biti talac' bilateralnog problema između Rusije i Bjelorusije. 'Tražimo od obiju strana da surađuju u dobroj vjeri kako bi razriješili problem. Komisija očekuje da dotok plina iz Rusije prema Europskoj uniji neće biti poremećen te da se poštuju ugovorene obveze', rekla je Holzner.

>> Gazprom smanjio isporuku plina Bjelorusiji za 60 posto

Prije više od dvije godine zbog prijepora između Rusije i Ukrajine, preko koje ide većina ruskog plina, dobar dio Europe ostao je bez plina usred zime. Eventualni prekid isporuke plina preko Bjelorusije samo bi neznatno pogodio isporuku plina Europskoj uniji, budući da samo 6,22 posto ruskog plina ide preko bjeloruskog teritorija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene