Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupština američke savezne države New Jersey je prihvatila zakon kojim se ukida izvršenje smrtne kazne, postajući prva savezne država u SAD koja je to učinila nakon 42 godine.


Članovi skupštine su u četvrtak sa 44 glasa za i 36 protiv prihvatili zakon po kojem se smrtna kazna zamijenjuje s kaznom doživotnog zatvora, bez prava na pomilovanje.

Vezani članci Trgovački centar, ilustracija Zbog neradne nedjelje poslodavci već počeli prijetiti otkazom: ''Ako imate smanjeni prihod počnete rezati troškove'' Bivši predsjednik Perua Martin Vizcarra Bivšem predsjedniku države i dvjema ministricama zabranili javnu dužnost jer su primili cjepivo preko reda

Državni Senat isti je zakon prihvatio u ponedjeljak, a guverner Jon Corzine, demokrat, najavio je da će ga potpisati idućega tjedna.

Stupanjem na snagu zakon će poštediti živote osmorici osuđenika koji čekaju pogubljenje.

Posebna državna komisija u siječnju je utvrdila da je smrtna kazna skuplja nego doživotni zatvor, da ne djeluje preventivno na smanjenje ubojstava te da postoji opasnost pogubljenja nevine osobe.

"Vrijeme je da se New Jersey izvuče iz posla s pogubljenjima.
Kapitalna kazna je skupa, diskriminatorna, nemoralna i barbarska. Mi smo bolja država od one koja ubija ljude", rekao je u raspravi demokratski zastupnik Wilfredo Caraballo.

Otkako je Vrhovni sud 1976. vratio na snagu smrtnu kaznu u SAD-u je pogubljeno 1.099 osoba. Prošle je godine pogubljeno 58 osuđenika.

Savezne države Iowa i Zapadna Virdžinija, zaustavile su pogubljenja 1965. Ostale su države posljednjih godina razmatrale ukidanje smrtne kazne, ali ni jedna nije otišla tako daleko kao New Jersey.

Prema podacima Centra za smrtnu kaznu u Washingtonu, smrtna kazna se primjenjuje u 37 američkih saveznih država.