Obavijesti Video Pretražite Navigacija

New Jersey uvodi zabranu izvršenja smrtne kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupština američke savezne države New Jersey je prihvatila zakon kojim se ukida izvršenje smrtne kazne, postajući prva savezne država u SAD koja je to učinila nakon 42 godine.

Članovi skupštine su u četvrtak sa 44 glasa za i 36 protiv prihvatili zakon po kojem se smrtna kazna zamijenjuje s kaznom doživotnog zatvora, bez prava na pomilovanje.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona

Državni Senat isti je zakon prihvatio u ponedjeljak, a guverner Jon Corzine, demokrat, najavio je da će ga potpisati idućega tjedna.

Stupanjem na snagu zakon će poštediti živote osmorici osuđenika koji čekaju pogubljenje.

Posebna državna komisija u siječnju je utvrdila da je smrtna kazna skuplja nego doživotni zatvor, da ne djeluje preventivno na smanjenje ubojstava te da postoji opasnost pogubljenja nevine osobe.

"Vrijeme je da se New Jersey izvuče iz posla s pogubljenjima.
Kapitalna kazna je skupa, diskriminatorna, nemoralna i barbarska. Mi smo bolja država od one koja ubija ljude", rekao je u raspravi demokratski zastupnik Wilfredo Caraballo.

Otkako je Vrhovni sud 1976. vratio na snagu smrtnu kaznu u SAD-u je pogubljeno 1.099 osoba. Prošle je godine pogubljeno 58 osuđenika.

Savezne države Iowa i Zapadna Virdžinija, zaustavile su pogubljenja 1965. Ostale su države posljednjih godina razmatrale ukidanje smrtne kazne, ali ni jedna nije otišla tako daleko kao New Jersey.

Prema podacima Centra za smrtnu kaznu u Washingtonu, smrtna kazna se primjenjuje u 37 američkih saveznih država.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene