Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nevidljivi bombarder B-2 srušio se pri polijetanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevidljivi bombarder B-2 srušio se na tlo nedugo nakon polijetanja iz američke zrakoplovne baze na pacifičkom otoku Guam u subotu, što je prvi pad tog tipa zrakoplova, no oba pilota su se spasila katapultiranjem iz kokpita, objavilo je američko Ratno zrakoplovstvo.

"Zrakoplov se srušio nedugo nakon polijetanje s piste oko 10:30 sati, po lokalnom vremenu. To je prvi pad jednog bombardera B-2", rekla je Sheila Johnston, glasnogovornica Komande zračnih snaga u bazi Langley u Virginiji.

Pročitajte i ovo Tu-22 (Foto: AFP) NIJE NOSIO ORUŽJE Snježna oluja oborila ruski bombarder koji je pokušavao sletjeti, poginula dva člana posade Ruski superbombarder Tu-160 Blackjack (Foto: AFP) Može nositi nuklearno oružje Rusi testirali novi ratni stroj koji žele i mnogi milijarderi: Superbombarder Tu-160 Blackjack

B-2 je uzletio zajedno s još tri zrakoplova na svoj posljednji let s Guama, nakon četvoromjesečnog razmještaja, u sklopu stalne nazočnosti američkih bombardera u zapadnom Pacifiku. Nakon rušenja, ostala tri bombardera zadržana su na Guamu, izjavio je bojnik Eric Hilliard iz zrakoplovne baze Hickham na Havajima, prenosi ABC News.

Najmanje jedan B-2 koji je poletio iz baze Anderson na Guamu, vratio se na otok nakon što se bombarder istog tipa srušio.

Na tlu nije bilo ozlijeđenih niti štete na obližnjim zgradama, a u potpuno uništenom B-2 nije bilo streljiva.

Gusti crni dim dizao se s mjesta pada zrakoplova, izjavila je Jeanne Ward, iz obližnjeg naselje Yigo, koja je bila u bazi u posjetu suprugu.

Ward je kazala kako se gomila ljudi okupila kada su stigla vozila hitne pomoći i vatrogasci.

Ratno zrakoplovstvo, koje nije objavilo imena pilota, izvijestilo je da je jedan od pilota otpušten nakon pregleda, dok je drugi u stabilnom stanju u Mornaričkoj bolnici Guam.

Komisija časnika ratnog zrakoplovstva SAD ispitati će uzroke pada tog revolucionarnog bombardera 'stealth' tehnologije, aerodinamičnog dizajna 'letećeg krila', čiji obrisi podsjećaju na šišmiša.

Prvi B-2, višenamjenski bombader koji je u američkom zrakoplovstvu trebao zamijeniti isluženi B-52, predstavljen je 1988. godine, a prvi let imao je godinu dana kasnije. Prvi B-2 isporučen je ratnom zrakoplovstvu 1993. Eskadrila od 21 zrakoplova, koliko ih je do danas stavljeno u operativnu uporabu, stacionirana je u bazi Whitman u Missouriju. Cijena jednog B-2 je 1.2 milijarde dolara, a proizvođač je tvrtka Northrop-Grumman.

Prvotno je naručena proizvodnja 135 bombardera B-2, potom je narudžba prepolovljena na 75, da bi 1992., nakon raspada SSSR-a, proizvodnja bila ograničene na 20 letjelica, uz uključivanje u operativnu službu i probnog B-2.

Zbog sposobnosti da nosi veliku količinu bombi i velikog doleta korišten je 1999. kod bombardiranja SR Jugoslavije s polijetanjem i slijetanjem u Missouriju, te u kampanjama u Iraku i Afganistanu.

Njegov dolet je u prosjeku 11.000 kilometara, bez popune gorivom u zraku. Iz Missourija je letio i u misije u Iraku koje su trajale po 30 sati. Može letjeli na velikim visinama što mu povećava dolet, te gađati do 16 ciljeva kada je naoružan s bombama od 500 kg i 1000 kg, te do 80 ciljeva kada nosi bombe od 250 kg. B-2 je prvi uveo u borbenu uporabu 'pametne', satelitski navođene, JDAM bombe.

Otok Guam je američki teritorij, smješten oko 6.000 km jugozapadno od Havaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene