Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 10.000 mladih Židova iz Izraela i četrdesetak drugih zemalja sudjelovalo je u četvrtak u pratnji poljske mladeži u godišnjem Maršu živih u spomen na žrtve holokausta na mjestu gdje je nekada bio nacistički koncentracijski logor Auschwitz -Birkenau.


Taj logor u Poljskoj u kojem je ubijen milijun Židova u vrijeme nacističke Njemačke između 1940. i 1945., smatra se simbolom holokausta.

Vezani članci Uz Dan Holokausta (Foto: Hina/Ivo Lučić) - 1 Zagrebačka tinejdžerica preživjela je najzloglasniji nacistički logor, u kojem je zvjerski ubijeno više od milijun ljudi Slika nije dostupna Berlin: Uhićen nacist, bivši član SS-a i bolničar iz Auschwitza!

"Željela bih da mladi znaju da mržnja ubija", rekla je Feiga Francis Schmidt Libman (81), koja je u Auschwitzu izgubila baku, tetu, bratiće.

Njezin je otac ubijen u logoru Dachau u Njemačkoj, a ona je s majkom preživjela nacistički logor Stutthof blizu Gdanjska. Tada je imala deset godina.

"Moje je geslo: ako ti je mržnja u srcu, tu ljubavi nema mjesta", rekla je i naglasila "želim biti ljubazna prema svim ljudima bez obzira na to mole li se oni u sinagogi, crkvi ili džamiji".

Marš živih, organiziran 28. put, bio je prema riječima organizatora ove godine najveći događaj posvećen žrtvama holokausta. Poklapa se s Jom Hašoa, danom sjećanja na holokaust koji se obilježava u Izraelu.

"Bojim se da Europa, a možda i neki drugi dijelovi u svijetu, nisu mnogo naučili iz holokausta", rekao je Schmuel Rosenman, predsjednik marša.

Pozvao je vlade da donesu čvrst zakon "protiv antisemitizma, rasizma i fašizma".

Yossi Fischer, 19-godišnji Newyorčanin, rekao je da je njegov pradjed jedini koji je preživio od cijele obitelji i rodbine ubijene u Auschwitzu.

Između 1940. i početka 1945. nacistička Njemačka ubila je u Auschwitz-Birkenau oko 1,1 milijun soba, od kojih milijun Židova iz raznih europskih zemalja. Logor je oslobodila Crvena armija u siječnju 1945.