Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasti upozoravaju na to da će nakon Matthewa neka mjesta vjerojatno biti nenaseljiva tjednima, ako ne i mjesecima.


Uragan Matthew stigao je nadomak istočne floridske obale (pratite ga na ovoj izvanrednoj karti), no unatoč tome što su građani pozvani da se hitno evakuiraju, neki nažalost iz samo njima poznatih razloga odbijaju napustiti domove.

Vezani članci Uragan Dorian (Foto: AFP) Muškarac s Floride postao viralni hit: Objasnio kako bi se američka vojska i mornarica trebale boriti s uraganima Slika nije dostupna OLUJA DESETLJEĆA Uragan Matthew za sobom već ostavio stotine mrtvih

Drugim riječima, neće biti dobro, premda je Matthew preko noći oslabio te se trenutačno vodi kao oluja treće kategorije. 

CNN javlja da je u ovom trenutku čak 300 tisuća građana Floride ostalo bez struje, a vlasti upozoravaju i na to da će nakon Matthewa neka mjesta vjerojatno biti nenaseljiva tjednima, ako ne i mjesecima.

Vjetrovi u ovome trenutku dosežu i 190 kilometara na sat, a trenutačno se samo središte uragana nalazi četrdesetak kilometara od Cape Canaverala i kreće se prema sjeveru i sjeverozapadu.

Matthew bi, tako se barem očekuje, trebao dosegnuti Georgiju te Južnu Karolinu, zbog čega je predsjednik Barack Obama proglasio izvanredno stanje u te tri savezne države (uključujući, jasno, Floridu). 

"Nemojte riskirati. I odlazak na malu udaljenost može mnogo značiti. Moramo se pripremiti za izravni udar. Ponavljam, napustite domove ukoliko je potrebno. Oluja će vas ubiti. Vremena je sve manje", upozorio je u petak i floridski guverner Rick Scott. 

Podsjetimo, u područjima koje je oluja poharala prijašnjih dana broj žrtava rapidno raste. Na Haitiju se službeni broj popeo na 400 mrtvih.