Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvijećeni apsolutist

'Ne treba čuditi ako neki u budućnosti kažu da je u vrijeme Gadafija bilo bolje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon smrti bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija postavlja se pitanje što sve čeka Libiju. O tome je u Dnevniku Nove TV govorio profesor Vlatko Cvrtila.

Postavlja se pitanje kome je više odgovaralo ubojstvo Gadafija, a komu suđenje. Profesor Vlatko Cvrtila smatra da su barem dvije strane bile za njegovu smrt. 'Mi definitivno nismo civilizacija koja bi ubijala svoje vođe, no kada se radi o Gadafiju najmanje su dvije strane bile zainteresirane za njegovu likvidaciju. S jedne strane pobunjenici, s druge strane neki u međunarodnoj zajednici koji bi se zabrinuli kad bi on progovrio', rekao je Cvrtila. 

Pročitajte i ovo Screenshot U policijskoj postaji Šokantno otkriće: Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke nije umro prirodnom smrću? Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

Iako je bivši vođa ubijen teško će biti uspostaviti demokraciju, smatra Cvrtila. 'Teško je vjerovati da se može dogoditi bilo kakva demokracija, put je težak. Libija je jako podijeljeno društvo, imamo podjele od sekularista do islamskih fundamentalista. Bit će puno onih koji će tražiti posebno mjesto jer su pokrenuli pobunjeničke akcije. Bit će teško, više kaos nego stabilnost', rekao je Cvrtila.

Libija će teško uvestio demokraciju i jer je Gadafi zemlju vodio diktatorski, prisilom i potkupljivanjem, smatra analitičar Cvrtila.

'Ne treba čuditi ako neki u bućnosti kažu da je u vrijeme Gadafija bilo bolje'

'On je tako dobivao lojalnost. Teško će se pronaći crta gdje će se sastati, i pobunjenici i pristaše i oni neodlučni, gdje bi izgradili novu Libiju. Neki će i upotrebljavati oružje koje su stekli u ovoj borbi', objansio je Cvrtila. No, iako je Gadafi bio diktator sigurno će biti onih koji će ga se sjetiti po dobrim stvarima.

'On je vladao 42 godine diktatorski, no, za razliku od drugih diktatora imao je jednu crtu koju bi mogli nazvati prosvijećenim apsolutistom. On je novac od nafte ulagao u infastrukture, obrazovni sustav, pismenost im je na visokoj razini i uvjeti života su takvi prije svega zahvaljujući njemu', rekao je Cvrtila. 'Jest da je bilo korupcije i nasilja prema dijelu stanovnika, no vlast je učinila dosta, možemo govoriti o njemu kao dikatoru, ćudljivoj osobi, ali ipak na unutrašnjem planu je napravljeno mnogo. Ne treba čuditi ako neki u bućnosti kažu da je u vrijeme Gadafija bilo bolje', dodao je Cvrtila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene