Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma zdravstva

NBC: Demokrati imaju 214 od 216 potrebnih glasova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većinski demokrati u Predstavničkom domu američkog Kongresa osigurali su 214 od 216 potrebnih glasova za prihvaćanje zakona o reformi zdravstva, i na dohvat im je to povijesno postignuće koje treba približiti SAD univerzalnom zdravstvenom osiguranju kakvo odavno postoji u drugim razvijenim zemljama, izvijestila je u nedjelju TV mreža MSNBC.

Sjednica Predstavničkog doma Kongresa počela je u 13 sati po lokalnom vremenu, a ključno glasovanje očekuje se između 21,30 sati i ponoći. Dok demokratski čelnici u nedjelju izjavljuju da su već osigurali dovoljno glasova, oporbeni republikanci, koji su jednodušno protiv zakona, govore suprotno. 'Mi sada imamo glasove, dok ovo govorim', izjavio je predsjednik Demokratskog kluba zastupnika John Larson u emisiji 'This Week', TV mreže ABC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi korak Reforma zdravstva: Ključni zdravstveni zakoni u javnoj raspravi Slika nije dostupna "Ne bojim se opstrukcija" Nakon propalog okruglog stola s udrugama, Beroš poziva na kompromis: "Nemamo skrivenu namjeru, moramo razgovarati"

Dva druga demokratska čelnika u domu također su predvidjela da će na konačnom glasovanju imati potrebnu većinu ili čak i više od toga, ali napominju da se neki zastupnici još nisu odlučili kako glasovati. 'Još ima zastupnika koji razmatraju zakon i pokušavaju se odlučiti', rekao je čelnik demokratske većine u Domu Steny Hoyer, u emisiji 'Meet the Prees' na NBC-u, dodajući da se radi o 'malom jednoznamenkastom' broju zastupnika. 'Mislim da ćemo imati i više od 216 glasova kada izađemo na glasovanje', dodao je Hoyer.

Kongresnica Debbie Wassreman Schultz, zamjenica predsjednika kluba zastupnika, izjavila je za Fox News da demokrati još nemaju 'čvrstih 216' glasova. Bart Stupak, konzervativni demokrat iz države Michigan, predvodnik skupine od desetak kongresnika koji se protive zakonu jer omogućuje savezno financiranja pobačaja, izjavio je da još pregovara s Bijelom kućom o uredbi s kojom bi predsjednik Barack Obama zabranio to financiranje. 'Demokrati još nemaju 216 glasova, ali ako postignemo dogovor o uredbi, imat će ih i puno više', rekao je Stupak za CNN.

Izvjestitelji američkih TV postaja iz Bijele kuće javljaju da predsjednik Barack Obama i u nedjelju nastavlja pregovarati s neodlučnim zastupnicima. Bijela kuća je u subotu objavila da je posljednjih dana Obama telefonski i izravno razgovarao sa 64 demokratska kongresnika. Sjednica Predstavničkog doma Kongresa počela je u 13 sati po lokalnom vremenu (18:00CET), a na njoj će zastupnici glasovati tri puta. Prvo glasovanje o proceduri za raspravu predviđeno je za 14:45 sati (19:45 CET), drugo glasovanje o senatskoj verziji zakona oko 17 sati (23:00 CET), a treće završno glasovanja o paketu izmjena senatskog zakona između 21:30 i ponoći, po lokalnom vrmenu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene