Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević sudjelovat će u srijedu i četvrtak na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, najavljeno je iz ministarstva obrane, a ministri bi na dnevnom redu trebali imati zapovjednu strukturu NATO-a, rastuće tenzije s Rusijom, Afganistanom i Sjevernom Korejom.


"Prvi je to sastanak ministara obrane u svjetlu intenziviranja priprema za summit NATO-a koji će se održati 11. i 12. srpnja 2018. u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu. Na sastanku će se raspravljati o NATO-ovoj zapovjednoj strukturi, Sjevernoj Koreji, angažmanu država članica u Afganistanu i sigurnosnim izazovima današnjice", kaže se u priopćenju iz MORH-a.

Vezani članci Ruska svakodnevica Ljudi se zgražaju, a njima je to svakodnevica: Čovjek se navikne na baš sve, pa tako i na život u Rusiji Zoran Zaev (Foto: AFP) Izvanredni parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji: Glavni uzrok blokada otvaranja pregovora o ulasku u Europsku uniju

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u uoči sastanka da vojni savez planira povećati broj vojnika u NATO-voj misiji ''Odlučna potpora'' u Afganistanu sa sadašnjih 13.000 na 16.000.

Oko polovice dodatnih vojnika trebalo bi doći iz SAD-a, a ostali iz drugih članica NATO-a.

Nove snage ne bi sudjelovale u borbama već bi nastavile obučavati, pomagati i savjetovati afganistanske snage.

Tenzije s Rusijom

Obrambeni ministri također bi se trebali složiti oko plana formiranja novih zapovjednih struktura kako bi se vojska i oprema mogli brže premjestiti preko Atlantika i unutar Europe. Taj je korak zamišljen kao odgovor na rastuće tenzije s Rusijom.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji za medije u utorak kako europske zemlje trebaju pripremiti civilnu infrastrukturu za vojne potrebe, odnosno drugim riječima za ratne uvjete. "NATO ima potrebu za korištenje civilne infrastrukture, moramo istu unaprijediti da bismo osigurali uzimanje u obzir trenutnih vojnih potreba", istaknuo je.

NATO u Europi trenutno ima sedam zapovjedništava s ukupno 7.000 vojnog osoblja, što je još uvijek znatno manje od 33 zapovjedništva i 22.000 trupa u doba Hladnog rata.

Odlučnost prema Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja također će biti na dnevnom redu.

"Oni su prijetnja saveznicima u NATO-u, našim partnerima i međunarodnom režimu neširenja oružja. Imamo sposobnosti i imamo odlučnost da odgovorimo na svaku agresiju", rekao je Stoltenberg. (B.V./Hina)