Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planovi za humanitarnu pomoć

NATO premješta brodove radi praćenja stanja u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri obrane zemalja članica NATO-a odlučili su poslati vojne brodove iz zapadnog dijela Sredozemlja u njegov središnji dio radi nadgledanja situacije u Libiji, rekao je glavni tajnik Saveza Aners Fogh Rasmussen.

'Brodovi će nam pomoći da bolje pratimo prilike, što je od ključne važnosti, te omogućiti bolji nadzor u vezi s embargom na oružje', rekao je Rasmussen nakon prvog dana sastanka ministara obrane 28 zemalja članica. Istaknuo je da tu nije riječ o intervenciji vezanoj uz provedbu odluke o embargu na oružje, za što je potreban mandat UN-a, nego samo o nadzoru i praćenju.

Rasmussen je također izvijestio da je donesena odluka da se od vojnih vlasti NATO-a zatraži da započnu s izradom detaljnih planova u vezi s humanitarnom pomoći za Libiju te za moguću aktivniju ulogu NATO-a u provedbi embarga na oružje, ali samo u slučaju da za to dobije mandat od Vijeća sigurnosti UN-a.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

>> RSF: Nestali novinari su zatočeni u Libiji

>> Duga lista ljudi koje je Gadafi potkupio

>> Gadafijeve snage zavladale Zavijom

Na sastanku se također raspravljalo o mogućim opcijama zone zabrane leta iznad Libije, za što je također potreban jasan mandat Vijeća sigurnosti UN-a.

'Naša je današnja poruka da je NATO jedinstven i da je spreman djelovati', rekao je. Upitan da komentira informacije da je Francuska razmatra mogućnost da sama vojno intervenira bez mandata UN-a, Rasmussen je rekao da ne 'komentira nepotvrđene informacije iz neimenovanih izvora'.

Rasmussen je rekao da za bilo kakvo uključivanje NATO-a na južnom Sredozemlju potrebno ispuniti tri uvjeta: da za tim postoji jasna potreba, da postoji zakonska osnova i da postoji potpora zemalja u toj regiji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene