Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pjevači, intelektualci...

Duga lista ljudi koje je Gadafi potkupio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici UN-a, članovi Human Rights Watcha, zvijezde i intelektualci. Svi su oni uživali u večerama koje je organizirao libijski vođa Moamer Gadafi.

Prestižna London School of Econimcs nalazi se pod velikim pritiskom javnosti jer su 2008. godine Gadafijevu sinu priznali doktorat. Nedugo nakon priznanja jedno od najcjenjenijih sveučilišta na svijetu primilo je od zaklade koja se zove Moamar Gadafi milijun i pol funti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“ Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

>> Gadafi zrakoplovom napustio Libiju?

Sada su pak glave počele padati. Jučer je na svoj položaj člana odbora Gadafijeve zaklada ostavku dao Richard Roberts. Riječ je o dobitniku Nobelove nagrade za medicinu i jednom od najvećih svjetskih stručnjaka na području biokemije. Svakim danom otkriva se dio po dio slagalice Gadafijeve međunarodne zaklade u kojoj su svoje prste imali grupe za zaštitu ljudskih prava, svjetske showbiz zvijezde kao i utjecajni znanstvenici i intelektualci iz raznih područja.

Pisali hvalospjeve o Libiji

Prije godinu dana Zaklada je sklopila ekonomski i politički dogovor s UNRWA-om, UN-ovom agencijom za izbjeglice iz Palestine. U njemu je dogovoreno kako će UN u Tripoliju primiti donaciju od 50 milijuna dolara za izgradnju tisuću kuća u pojasu Gaze. Također, pola milijuna dolara od toga je trebalo ići za hranu tijekom mjeseca Ramazana. Sada se pokazalo da je 2009. godine Sarah Leah Whitson iz organizacije Human Rights Watch posjetila Tripoli kako bi svoje 'pozitivne' dojmove o 'proljeću u Tripoliju' podijelila s drugim državama.

>> Gadafi: Moj narod me voli. Umro bi za mene!'

Također, Joseph Nye, ugledni politolog i profesor s Harvarda, tvorac doktrine 'meka vlast' je 2007. i 2008. godine putovao u Libiju. Profesorov put je sponzorirala Monitor Group, a radi se o skupini konzultanata čija je zadaća bila Tripoliju vratiti stari sjaj u očima svijeta. Među uglednim intelektualcima koji su besplatno posjećivali Libiju jest i ugledni sociolog Anthony Giddens, ujedno i bivši ravnatelj London School of Economics.

Svjetske zvijezde u panici

Pjevanjem su Gadafiju dosadu u sparnim libijskim noćima kratili Beyonce, Mariah Carey i Lionel Richie. Oni svoj novac očito, ne daju U Tripoliju je bio dvaput da bi o svojim 'fantastičnim' dojmovima objavio dva članka. Jedan u listu El Pais, a drugi u The Guardianu. Giddens se jako oduševio s Libijom, štoviše 'zaljubio'. Za Gadafija je napisao kako je zajedno s Fidelom Castrom, posljednji revolucionar na svijetu. 'Libija će početi napredovati tek kad Gadafi otiđe s vlasti? Ne mislim tako!', napisao je Giddens.

Važan kanal preko kojeg je libijski režim uljepšavao sliku o poštivanju ljudskih prava u zemlji je i nevladina organizacija Eaford osnovana 1976. godine u Tripoliju. Njen trenutni predsjednik je Sharfelddin Abdullah, jedan od odvjetnika koji je branio Saddama Husseina, piše talijanski list Il Foglio..

No, razvoj situacije u Libiji zatreslo je tlo pod nogama i mnogim svjetskim zvijezdama koji su novac nakon nastupa dobivali od Gadafijeve Zaklade. Pjevačica Nelly Furtado donirala je humanitarnim organizacijama milijuna dolara koje je dobila za nastup u Libiji. Osim nje, pjevanjem su Gadafiju dosadu u sparnim libijskim noćima kratili Beyonce, Mariah Carey i Lionel Richie. Oni svoj novac očito, ne daju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene