Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jens Stoltenberg naglasio je da sukob nije rat između Zapada i islamskog svijeta, nego rat protiv ekstremizma i terorizma.


NATO je isključio mogućnost slanja kopnenih snaga u borbu protiv militanata takozvane Islamske države u Siriji, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ističući potrebu za jačanjen lokalnih snaga u sukobu.

Vezani članci Aerodrom u Kabulu Identificirani ljudi koji su padali s aviona: Zubar htio otplatiti svadbu, poginuli liječnik i afganistanski reprezentativac... Slika nije dostupna KRAJ ZA TERORISTE? Rusija predložila Amerikancima zajedničke zračne udare u Siriji

'To nije na dnevnom redu koalicije i NATO saveznika', odgovorio je na pitanje o otpremanju kopnenih snaga. Stoltenberg je objasnio kako Sjedinjene Američke Države imaju ograničen broj specijalnih snaga, a u prvom planu je, kaže, jačanje lokalnih snaga.

'To nije lako, ali to je jedina opcija', poručio je i naglasio da sukob nije rat između Zapada i islamskog svijeta, nego rat protiv ekstremizma i terorizma.

'Muslimani su u ovom ratu na prvoj crti. Većina žrtava su muslimani i većina onih koji se bore protiv IS-a su muslimani', rekao je.

RUSIJA NIJE NIMALO SRETNA 'Ovo neće proći bez našeg odgovora'

Poručio je i da će NATO pomoći Turskoj da poboljša zračnu obranu nakon što su srušili ruski vojni avion prošli mjesec. Savez će usvojiti paket mjera za Tursku prije Božića.

Stoltenberg je naglasio potrebu da se smiri sukob s Rusijom i da se razviju mehanizmi za sprječavanje sličnih incidenata u budućnosti.

'Vidimo značajan porast ruske vojne nazičnosti od dalekog sjevera do Mediterana. Tamo također trebamo izbjeći incidente sličnom onom u Turskoj', kaže.

Pozvao je Rusiju da igra više konstruktivnu ulogu u borbi protiv Islamske države. Do sada je, kaže, Rusija napadala druge skupine i fokusirala se na podršku Asadovom režimu.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je prošli tjedan da njegova odluka da pošalje više američkih specijalnih snaga u borbu protiv Islamske države u Iraku nije naznaka da SAD kreće u još jednu invaziju poput one iz 2003. godine. Kazao je da njegova strategija borbe protiv militanata u Iraku i Siriji ne uključuje kopnene trupe, ali Pentagon je najavio slanje specijalnih postrojbi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook