Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pristaše Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Nove Srbije ministra za infrastrukturu Velimira Ilića po drugi puta spriječili promociju emisije "Peščanik" Radija B92 u Aranđelovcu.


Ispred aranđelovačkog Doma kulture, kako javlja taj Radio, okupilo se oko 200 ljudi, od kojih je njih 50-ak unatoč jakim policijskim snagama uspjelo ući u salu i spriječiti promociju te emisije.

Vezani članci Panel rasprava na predstavljanju novog izdanja Bijele knjige Predstavljeno novo izdanje Bijele knjige, predsjednica Uprave United Grupe otkrila kako su izgledali njezini počeci na konkurentnom tržištu PR Osvježi se uz besplatnu Coca-Colu i podrži svoj omiljeni kafić ili restoran

U emisiji "Peščanik", koja se na Radiju B92 emitira jednom tjedno, gostuju javni djelatnici, znanstvenici, novinari i drugi, koji kritički govore o situaciji u Srbiji, a autorice emisije Svetlana Lukić i Svetlana Vuković zajedno s gostima predstavljaju knjige intervjua objavljenih u emisiji na promocijama diljem Srbije i dosad ni u jednom gradu nije bilo incidenata.

Na promociji u Aranđelovcu u ponedjeljak su trebali govoriti, uz autorice, sociolog religije Mirko Đorđević, profesorica usporednog prava Vesna Rakić Vodinelić i novinari Teofil Pančić i Petar Luković.

O promociji je u ponedjeljak poslije podne bilo riječi i u Skupštini Srbije, gdje je zastupnica Srpske radikalne stranke i potpredsjednica parlamenta Nataša Jovanović nazvala "izdajničkom" Radio-televiziju B92 te grubo vrijeđala sudionike promocije i najavila da će "patriotske snage" spriječiti promociju u Aranđelovcu.

Promocija "Peščanik" otkazana je i prije dva tjedna, nakon što su u emisiji lokalne TV Šumadije predstavnici udruge građana "Naši" i Ravnogorskog pokreta, te klerofašističkog pokreta "Svetozar Miletić", tvrdili da je "Peščanik" antisrpski i pozvali građane na masovno okupljanje ispred aranđelovačkog Doma omladine kako bi prosvjedovali zbog održavanja promocije.

Otkazivanje tribine osudili su Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje je priopćilo da "popuštanje takvim 'domoljubima' neizbježno podsjeća na ne tako davno vrijeme pogubnog jednoumlja i diktature koje je Srbiju dulje od desetljeća držalo u mraku, izopćenu iz međunarodnog kulturnog, ekonomskog i političkog poretka".

Događaj u Aranđelovcu osudio je i ogranak Demokratske stranke srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

U Aranđelovcu je na vlasti Srpska radikalna stranka, u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije, Srpskim pokretom obnove Vuka Draškovića i Pokretom snaga Srbije odbjeglog srbijanskog tajkuna Bogoljuba Karića.