Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Napadi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na banjolučkog biskupa Franju Komaricu predstavljaju otvorenu prijetnju koja je nedopustiva, stajalište je uprave Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" iz kojega su u ponedjeljak pozvali sve odgovorne da biskupa zaštite, ali i da se ne dopusti da ostane zamagljena istina o progonima i obespravljenosti Hrvata u RS na koju on uporno ukazuje.


Reagirajući na ponovljene optužbe predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i uvrede na račun banjoluškog biskupa Franje Komarice iz središnjice "Napretka" u Sarajevu su ocijenili kako se Dodik očevidno drži "stare komunističko-boljševičke direktive da svećenici trebaju ostati u sakristiji" te stoga ni biskup ne bi smio postavljati pitanja poput onoga što je s pravima prognanih Hrvata.

Vezani članci Slika nije dostupna Dodik prekinuo komunikaciju s Komaricom Slika nije dostupna Dodik zaprijetio Komarici: ''Preko ovakvih nastupa ne možemo olako prijeći''

Dodik je prošlog tjedna najavio kako s biskupom Komaricom više neće razgovarati, no iz "Napretka" podsjećaju kako je svaki dijalog prekinut još prije pet godina i to voljom vlasti RS-a.

"Istina se ne može skriti, ma koliko Dodik 'ravnopravnost' Hrvata demagoški legitimirao trojicom ministara hrvatske nacionalnosti u vladi RS-a", stoji u izjavi "Napretka".

Ističu kako se biskup ustrajno zalaže za male, obične ljude koji ne mogu ostvariti svoje neotuđivo i neupitno ljudsko pravo i biti sretni na svojoj očevini i djedovini, uživajući u punom ostvarenju svoga identiteta.

Dodik je pak, kako ocjenjuju, dužan odgovoriti na biskupovo legitimno pitanje "gdje su moji katolici i gdje su njihova prava" a žalosnim su ocijenili to što u biskupovu obranu od Dodikovih napada nije stao nitko od hrvatskih dužnosnika u BiH.

Iz HKD "Napredak" iskazali su punu potporu biskupu Komarici u njegovom nastojanju da se izbori za život dostojan čovjeka za onih još 10-ak posto predratnih Hrvata-katolika u RS-u, te su apelirali i na hrvatske dužnosnike da se konkretno zauzmu za ono malo preostalih Hrvata u tom entitetu uz poruku kako "vapaj za istinom i pravdom banjolučkog biskupa ne smije ostati usamljen".

Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Dodik se ponaša "primitivno"

Kritike na Dodikov račun stigle su u ponedjeljak i iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koje je optužilo predsjednika RS-a za "primitivno" ponašanje koje ugrožava interese BiH kao države nakon što je Dodik dan ranije izazvao diplomatski incident odbivši se pozdraviti s američkom veleposlanicom u BiH Maureen Cormack.

Američka veleposlanica u nedjelju je sudjelovala na komemoraciji u Donjoj Gradini gdje je obilježena 72. obljetnica proboja logoraša iz Jasenovca. Ona je s ostalim diplomatama sjedila u prvom redu počasne tribine, a Dodik je prišao i rukovao se sa svima osim s veleposlanicom Cormack koju je namjerno zaobišao.

"Pokušaji javnog ponižavanja i vrijeđanja diplomata najvišeg ranga drugih zemalja prevladana su diplomatska metoda, posebice kada je to usmjereno prema ljudima koji su se odazvali pozivu da prisustvuju događajima važnim za zemlju domaćina kako bi se poklonili nedužnim žrtvama", stajalište je Ministarstva vanjskih poslova BiH kojemu je na čelu Igor Crnadak, član Partije demokratskog progresa (PDP) i Dodikov politički suparnik.

U priopćenju se ističe kako je komemorativni skup i odavanje počasti žrtvama moralo biti odvojeno od dnevne poltiike i osobnih frustracija.

Dodik je ranije opetovano optuživao veleposlanicu Cormack kao glavnog krivca zbog činjenice da je potkraj prošle godine dospio na "crnu listu" SAD-a jer je označen odgovornim za ometanja provedbe Daytonskog sporazuma. Bio je to odgovor Washingtona na Dodikove višegodišnje opstrukcije u provedbi reformi i secesionističke prijetnje.

Svim građanima SAD-a zabranjeno je poslovanje s Dodikom, a njemu je uskraćena mogućnost putovanja u tu zemlju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH istaknuli su kako je veleposlanica Cormack bila pozvani gost na komemoraciji pa pokušaji da je se ponizi i uvrijedi na način na koji je to učinio Dodik ugrožavaju međunarodni ugled i RS i BiH.

Sama veleposlanica Cormack kazala je kako je u Donju Gradinu išla isključivo da bi odala počast žrtvama a da je postupci političara ne zanimaju.

"Političari govore sami za sebe, niti me brinu niti želim komentirati njihove geste", kazala je američka veleposlanica. (Hina)