Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog sankcija

Dodik se obrušio na veleposlanicu SAD-a, želi da je BiH proglasi nepoželjnom osobom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milorad Dodik obrušio se na veleposlanicu SAD-a u Sarajevu Morin Cormack koja je objavila da mu njezina država uvodi sankcije zbog ometanja Daytonskog sporazuma.

Nazvao je sankcije osobnom odmazdom veleposlanice i zatražio od ministra vanjskih poslova BiH da je proglasi nepoželjnom osobom. Optužio ju je za lažno informiranje Washingtona, te naglasio da na politiku veleposlanstva utječu muslimani.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije" Dan Republike Srpske Jasna poruka Dodiku stiglo upozorenje moćne sile: "To ne bi prošlo bez posljedica"

Sankcije Dodiku uključuju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine u toj zemlji.

"Važno je da ovo nisu sankcije Republici Srpskoj. Osjećam se ponosno i ne doživljavam ovo kao kaznu. Jer je ovo dokaz da nisam bio spreman da trgujem interesima Republike Srpske.
Nemam nikakvu imovinu u Sjedinjenim Američkim Državama i po tom osnovu nisu imali ništa ni da blokiraju i da zabrane", kazao je Dodik.

BiH: Ivanić i Izetbegović nisu iznenađeni sankcijama Dodiku

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kazao je u srijedu kako ne očekuje da će sankcije što su ih SAD uvele Miloradu Dodiku stvoriti nove probleme te kako je uvjeren da će se političke napetosti u zemlji postupno smirivati dok je bošnjački član državnog vrha Bakir Izetbegović ocijenio kako su kaznene mjere protiv predsjednika Republike Srpske dobro došle jer je na taj način poslano jasno upozorenje da se mora prestati s destruktivnom politikom.

Ivanić je novinarima u Sarajevu kazao kako osobno nije sretan zbog sankcioniranja bilo koga te kako drži da bi se Dodika zapravo moralo poraziti na izborima a inzistirao je na tome da bi RS morala biti pošteđena posljedica kazni nametnutih jednoj osobi.

"Najvažnije je da institucije RS ne budu u to uvedene", kazao je Ivanić.

Odbacio je Dodikov poziv da se kao protumjera donese odluka o proglašenju američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack personom non grata a konstatirao je i kako su nerealna Dodikova očekivanja da će sankcije biti ukinute nakon formalne smjene američke administracije.

"Ne ide to tako brzo", poručio je Ivanić.

Izetbegović je pak u odvojenoj izjavi istaknuo kako je zadovoljan odlukom Washingtona da posegne za kazenenim mjerama protiv Dodika jer je njegovo ponašanje odavno prešlo sve granice koje su se mogle tolerirati.

"Sam je kriv što je prešao crvenu crtu", kazao je Izetbegović dodajući kako su SAD poslale snažnu poruku kakva je trebala BiH i koju bi trebali imati u vidu svi drugi koji se kane ponašati slično Dodiku.

Na pitanje odnosi li se to i na zahtjeve za trećim entitetom koji dolaze s hrvatske strane Izetbegović je odgovorio konstatacijom kao razumije izazove s kojima je suočen hrvatski narod u BiH te kako bošnjačka strana želi pomoći da se njihovi strahovi otklone a prava zaštite.

Pojasnio je kako to ipak ne znači potporu nekom novom teritorijalnom razgraničenju u BiH nego uspostavi pravnog okvira koji bi zaštitio prava Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda. (Hina/D.I.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene