Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofalan život Hrvata u RS-u

"SVE OTIŠLO U HERCEGOVINU" Biskup Komarica iskritizirao hrvatsku državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banjolučki biskup Franjo Komarica ocijenio je kako Hrvatska unatoč iskazanoj dobroj volji do danas nije uspjela izgraditi strategiju učinkovite pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini jer je ona u proteklim godinama usmjeravana samo k nekim dijeovima te zemlje.

Biskup Franjo Komarica istaknuo je kako je od sadašnjih najviših hrvatskih dužnosnika dobio obećanja kako će se to nastojati promijeniti prije svega s ciljem potpore održivom povratku brojnih prognanih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna imenovani posrednici Hrvati mogu početi podnositi zahtjeve za isplatu odštete za porušene domove u Republici Srpskoj Dragan Čović i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) "Osigurati opstanak i ostanak" Plenković potpisao 25,8 milijuna kuna vrijedne projekte u BiH: "Želimo da Hrvati budu ravnopravan narod"

U intervjuu koji je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" biskup Komarica iznio je i neskrivenu kritiku ponašanja i djelovanja onih dužnosnika u BiH koji tvrde da predstavljaju hrvatski narod u toj zemlji upozoravajući kako se takvi ponašaju protivno temeljnim interesima Hrvata da budu jednakopravan narod na svakom dijelu teritorija BiH.

Banjolučki je biskup upozorio kako je u biti riječ o dva povezana problema. Zbog nedostatka cjelovite strategije pomoći Hrvatima u BiH potpora koja je u protekla dva desetljeća dolazila iz Hrvatske mahom je bila usmjeravana k Hercegovini te manjim dijelom k ostalim krajevima unutar Federacije BiH.

"Daleko najmanji dio i to kontinuirano išao je satrvenim i opustošenim hrvatskim selima i protjeranim i razbijenim obiteljima po gradovima entiteta Republike Srpske", kazao je biskup Komarica dodajući kako su uzaludna bila opetovana nastojanja, a i molbe u proteklim godinama da se takav pristup promijeni i tako pomogne onima koji su najviše propatili jer su bili izravno izloženi progonima samo zbog toga što su Hrvati i katolici.

Određeni rezultati, kako je pojasnio Komarica, postignuti su samo zahvaljujući značajnoj potpori iz Hrvatske sustavu katoličkih škola u Bihaću i Banjoj Luci te na području Vrhbosanske nadbiskupije.

"Sadašnje hrvatsko državno vodstvo dalo mi je obećanje kako će se više pozabaviti dramatičnom situacijom ovdašnje hrvatske populacije i poticati održivi povratak onih stotina obitelji koji su se meni javile zadnjih dana i tražile pomoć", kazao je biskup Komarica.

On je još jednom upozorio kako je stanje u kojemu žive preostali Hrvati na teritoriju RS "katastrofalno" ističući kako je to tako zbog odnosa hrvatskih političara u BiH prema njima.

"Žalosna je činjenica da se čak ni politički predstavnici konkretno hrvatskog naroda u BiH uopće ne pitaju niti se zauzimaju za nasilno nestali veliki dio vlastitog naroda", kazao je biskup Komarica ukazavši kako su se mnogi hrvatski političari u BiH bezočno ponašali osobno se obogativši na račun navodne brige za Hrvate kojima ne samo da ničim nisu pomogli nego su izravno radili protiv njihovih interesa.

Činjenica da su Hrvati u svim dijelovima BiH, a ne samo u onima u kojima je vlast tijekom rata kontrolirao HVO još 1992. godine sudjelovanjem na referendumu jasno rekli da žele ostati u cjelovitoj BiH kao državi ravnopravnih naroda daje im za pravo da na toj ravnopravnosti inzistiraju i danas, bez obzira koliko ih je u nekim dijelovima zemlje, istaknuo je biskup Komarica.

"Nepopravljiva je šteta za domaći hrvatski narod što u ovih proteklih dvadesetak godina nije mogao imati svoje vlastite, istinske, moralne, humane, principijelne domoljube i rodoljube nego tek više ili manje puke poslušnike uskogrudnih stranačkih ili interesnih opcija", kazao je banjolučki biskup. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene