Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I službeno

Napolitano dao Montiju mandat za sastav nove Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano dao je mandat Mariju Montiju za sastav nove talijanske Vlade.

Predsjednik Napolitano cijeli je dan održavao konzultacije s čelnicima političkih stranaka oko formiranja tehničke vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

Nadali su se da će postići dogovor prije sutrašnjeg otvaranja burzi kako bi se izbjegla panika i negativne posljedice na talijansko gospodarstvo, u čemu su na kraju i uspjeli. Novi talijanski premijer je 68-godišnji Monti, javlja Reuters.

Napolitano je zadužio bivšeg europskog povjerenika Maria Montia da sastavi novu vladu koja će naslijediti vladu Silvia Berlusconija, objavilo je talijansko predsjedništvo.

Imenovanje je uslijedilo nakon dana intenzivnih političkih konzultacija radi osiguranja konsenzusa i parlamentarne većine Mariu Montiju. Sukladno Ustavu njegovo imenovanje deset dana kasnije trebaju potvrditi dva doma parlamenta.

Znan i pod nadimkom 'kardinal', Monti je na glasu kao sposoban i nezavisan stručnjak koji je tijekom deset godina, od 1994. do 2004., obnašao dužnost europskog povjerenika za tržišno natjecanje. U srijedu ga je predsjednik Giorgio Napolitano imenovao doživotnim senatorom, a riječi hvale na njegov račun nije štedila ni glavna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

Silvio Berlusconi sinoć je podnio ostavku na mjesto premijera. Tisuće ljudi u Rimu proslavile su njegov odlazak. Italija sada sve nade polaže u Montija da na noge osovi posrnulo gospodarstvo, zbog čega je Berlusconi i morao otići. Ipak, Berlusconi je danas rekao da je sve činio kako je mislio da treba i da ne bi ništa promijenio, izvijestio je Sky news.

EU pozdravlja imenovanje Montija

Europska unija pozdravila je imenovanje bivšeg europskog povjerenika Maria Montija, zaduženog za sastavljanje nove talijanske vlade i naglasila je da će i dalje nadzirati proces reformi u Italiji.

Imenovanje Montija ‘šalje novu ohrabrujuću poruku koja pokazuje odlučnost talijanskih vlasti da svladaju krizu’, naveli su zajedničkom priopćenju predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik EU Herman Van Rompuy.

‘Komisija će i dalje nadzirati primjenu mjera koje je Italija poduzela radi poticanja rasta i zapošljavanja’, dodali su.

Monti je kazao novinarima da će žurno raditi kako bi sastavio vladu za koju se nada da će izbaviti zemlju iz izvanrednog stanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene