Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članice Vijeća sigurnosti UN na izvanrednoj sjednici održanoj u nedjelju izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog porasta broja žrtava u sukobu u Gazi te pozvale na trenutačni prekid neprijateljstava.


Vijeće sigurnosti se sastalo kako bi raspravilo o dvotjednom sukobu između Izraela i Hamasa u kojem je poginulo više od 400 osoba.

Vezani članci Slika nije dostupna Netanyahu traži zatvaranje UN-ove agencije za palestinske izbjeglice Slika nije dostupna VIDEO Šokantna snimka: U sat vremena sve sravnili sa zemljom

"Članice Vijeća sigurnosti izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg broja stradalih. Članice VS-a pozivaju na trenutačni prekid neprijateljstava, rekao je novinarima velposlanik Ruande u UN-u Eugene Gasana nakon hitno sazvane sjednice Vijeća. Članice VS-a pozvale su na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući zaštitu civila, rekao je veleposlanik Gasana.

Krvava nedjelja u Gazi: U izraelskom bombardiranju poginulo 100 Palestinaca

Vijeće sigurnosti u nedjelju navečer po njujorškom vremenu počelo je izvanrednu sjednicu o situaciji u Gazi. Sjednicu je zatražio Jordan nakon što je više od 60 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo u izraelskom granatiranju predgrađa Gaze Sheaije, u najkrvavijem danu tijekom 13-dnevne ofenzive.

UN-ov veleposlanik Prosor: Izraelski vojnik nije zarobljen

Izraelski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Ron Prosor rekao je novinarima da izraelski vojnik nije zarobljen, odbacujući tako objavu na televiziji da je u pojasu Gaze Hamas tijekom borbi zarobio izraelskog vojnika.

"Nema otmice izraelskog vojnika, to su neistinite glasine, rekao je Prosor. On je novinarima u Ujedinjenim narodima rekao da Vijeće sigurnosti održava hitan sastanak o rastućoj krizu između Izraela i Palestinaca.

Sjednicu je zatražio Jordan nakon što je više od 60 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo u izraelskom granatiranju predgrađa Shejaija u Gazi u najkrvavijem danu u dosadašnjih 13 dana sukoba u kojem je ukupno poginulo više od 400 ljudi.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon koji na Bliskom istoku pokušava pomoći u sklapanju primirja, osudio je u nedjelju napad na Shejaiju kao "užasnu akciju" i pozvao na trenutačni prekid vatre.

Hamas tvrdi da je zarobio izraelskog vojnika - Izraleci ignoriraju

Glasnogovornik vojnog krila Hamasa je izjavio da su za vrijeme borbe u pojasu Gaze oteli jednog izraelskog vojnika. Govoreći maskiran na tv postaji Hamasa glasnogovornik Abu Ubaida je rekao da su zarobili izraelskog vojnika.

Zasad s tim u vezi Izrael nema komentara, izraelska vojska je naime priopćila da provjera informaciju s tv-a da je tijekom borbi zarobljen njihov vojnik. Izraelski radio, televizijske postaje i portali ignorirali su objavu Hamasa.

Glasnogovornik Abu Ubaida je identificirao zarobljnog vojnika kao Shaula Arona.

Ako se vijest potvrdi, Aron će biti prvi izraelski zarobljenik u Gazi od 2011. kad je nakon pet godina pušten Gilad Shalit zarobljen 2006. Izrael je 2011. pustio više od tisuću palestinskih zatvorenika kako bi Hamas nakon pet godina Shalita pustio na slobodu.

J. Kerry zbog Gaze danas u Kairu

Američki državni tajnik John Kerry danas će doputovati u Kairo kako bi s egipatskim i drugim visokim dužnosnicima razgovarao o stanju u Gazi gdje je u sukobu Izraela i Hamasa dosad poginulo više od 400 ljudi, priopćio je State Department u nedjelju.

SAD i naši međunarodni partneri su duboko zabrinuti zbog opasnosti od daljnjeg zaoštravanja odnosa i gubitka dodatnih nevinih žrtava, navela je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki u priopćenju.

State Department je za što prije moguću uspostavu prekida vatre, onakva kakva je bila dogovorena studenoga 2012. U priopćenju se dodaje da Kerry radi podrške egipatskoj inicijativi putuje u to područje, što je dio napora da se osigura takav ishod. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook