Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poražavajuća statistika

Nakon školskog izleta zatrudnjelo 7 učenica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djevojčice od 13 ili 16 godina imaju seksualne odnose što je među djevojčicama te dobi postao trend.

Susjedna Bosna i Hercegovina bori se sa sve većom stopom maloljetničkih trudnoća, a u prilog tome Dnevni avaz navodi slučaj u kojem je sedam učenica zatrudnjelo na školskom izletu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potraga za majkom Šok na školskom dvorištu: Pronađena tek rođena beba, pothlađena i jedva živa Kelsey Hatcher MEDICINSKI FENOMEN Žena s dvije maternice rodila dvaput u dva dana: Ovo se događa jednom u 50 milijuna slučajeva

Istraživanja pokazuju da je blizu 20% mladih u BiH u dobi od 15 godina već stupilo u seksualne odnose. Također, 43% njih u dobi između 15 i 18 godina reklo je da ne koristi nikakvu vrstu zaštite, a kao glavni izvor informacija o seksualno-reproduktivnom zdravlju navode internet, o čemu više možete pročitati ovdje.

Senad Mehmedbašić, sarajevski ginekolog, ističe kako je strašno da djevojčice od 13 ili 16 godina imaju seksualne odnose, ali dodaje da je takvo nešto, nažalost, u trendu. Upozorava da su u takvim slučajevima i trudnoća i porođaj visokorizični.

Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje, istaknuo je da djeca već sa 13 ili 14 godina stupaju u seksualni odnos, što kasnije dovodi do porasta maloljetničkih trudnoća i abortusa, kao i spolno prenosivih bolesti.

'Zabilježen je slučaj da su osnovci iz jednog malog mjesta u BiH otišli na ekskurziju koja je trajala oko pet dana, a nakon određenog vremena ispostavilo se da je čak sedam učenica zatrudnilo na ekskurziji', izjavio je Babić.

Također je istaknuo da rano stupanje u seksualne odnose kasnije dovodi do niza posljedica poput neplodnosti, raznih bolesti, spontanih pobačaja i prijevremenih poroda.

Samo prošle godine, prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), rodila je 31 adolescentica. Od tog broja, četiri su maloljetnice od 15 godina, deset 16-godišnjakinja i 17 pacijentica od 17 godina.

Izvor: Teen385.com

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene