Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeta situacija

Sukob na Bliskom istoku ne jenjava: Hezbolah ispalio rekordan broj projektila na Izrael, objavljeno i zašto

Projekili ispaljeni na Izrael
Projekili ispaljeni na Izrael Foto: Afp
Hezbolah tvrdi da je ispalio desetke projektila na Izrael.

Proiranska šijitska skupina Hezbolah je rekla da je u subotu ispalila 62 projektila na Izrael, što bi bio rekordan broj lansiranih raketa od početka rata u Gazi u listopadu.

Cilj napada je bila vojna baza u blizini grada Merona na sjeveru Izraela, prema miliciji koja se smatra saveznikom Irana i islamističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze.

Hezbolah je rekao da je napad bio "prva reakcija" na ubojstvo Saleha al-Arurija, zamjenika vođe Hamasa, u utorak navečer u predgrađu libanonskog glavnog grada Bejruta.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Tri osobe poginule Božinović o tragičnoj prometnoj nesreći na autocesti: "Policija provjerava identitet osoba ozlijeđenih"

Milicija gotovo svakodnevno granatira susjednu zemlju iz Libanona otkako je rat u Gazi započeo 7. listopada.

Izraelska vojska potvrdila je napad u blizini Merona i rekla da je oko 40 projektila identificirano dok su se približavali Izraelu. Zauzvrat je napadnuto jedno lansirno mjesto u Libanonu, kazali su dužnosnici.

Prema libanonskim sigurnosnim izvorima, Izrael je granatirao kršćansko naselje Rmeish na jugu Libanona. Borbeni zrakoplovi su također gađali sela Hula i Yaroun, rekli su izvori.

Nijedna strana nije dosad pružila informacije o žrtvama, a situacija je navodno i dalje napeta.

Pročitajte i ovo Vrhovni sud odlučuje o Trumpovoj kandidaturi - 5 Predizborni skupovi Trump se izruguje Bidenu: "Mucao je cijelo vrijeme"

Mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL), koje nadgledaju područje od 1978., proglasile su drugi najviši stupanj uzbune.

Izrael traži da se Hezbolah povuče s granice kako bi se osigurala sigurnost civila na sjeveru zemlje. Također, Tel Aviv je prijetio upotrebom vojnih sredstava ne dovedu li diplomatski napori do povlačenja.

Više od 76.000 ljudi je napustilo svoje domove na jugu Libanona od početka nedavnih borbi. S izraelske strane granice evakuirano je više od 80.000 osoba.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene