Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija za medije

"Vujnovac se s našim novcem igra Monopolyja": Most razotkriva aferu, pokazali dokumente koji navodno sve dokazuju

Saborski zastupnici Mosta otkrili su sve o aferi za koju su rekli da bi trebala obilježiti 2024. i dovesti do uhićenja. Kako tvrdi Grmoja, Fabris Peruško oštetio je Fortenovu u korist Pavla Vujnovca, koji se s našim novcem igra Monopolyja.

"Informacije koje ću sutra iznijeti uzdrmat će političku scenu i javnost i kao i afera plin za cent obilježit će ovu godinu, a akteri te afere neće moći izbjeći kazneni progon", najavio je jučer saborski zastupnik Nikola Grmoja.

U Hrvatskom saboru započeo je svoju konferenciju za medije. "Moram ići u detalje i radi istražnih organa i radi javnosti", najavio je.

"Očekujem da nakon što iznesemo informacije i dokumente u roku od nekoliko dana istražna tijela, USKOK, DORH i policija, pokucaju na vrata Plenkovićeva povjerenika Peruška. On je omogućio Vujnovcu da preuzme Fortenovu i tako oštetio Fortenovu za 66 milijuna eura. Imamo dokumentaciju koja to dokazuje", poručio je.

Priču je započeo još iz vremena Agrokora i Ivice Todorića. Svojedobno su otvarane kompanije koje su skrivene kompanije Agrokora, Todorić je osigurao sporazum da njegova kompanija može u svakom trenutku otkupiti tvrtke za jedan euro, a kasnije za 200.000 eura i tako osigurati vlasništvo nad vrijednim zemljištima.

Pročitajte i ovo Greška na zrakoplovu nevjerojatna snimka Zrakoplovu u letu odvojili se dijelovi vrata i trupa, sada su pronađeni

Sve je išlo po planu dok nije donesen lex Agrokor.

"Peruško je znao da su Stela nekretnine i Ciglana nekretnine skrivene firme Fortenova grupe, kao i da je njemu osigurana call opcija povratka vlasništva za samo 200.000 eura, Peruško odbija ponudu Zagrebačke banke za refinanciranje ili otkup potraživanja", tvrdi Grmoja.

Peruško je najednom sklopio nagodbu s kompanijama nakon što ih je preuzeo Vujnovac.

"Podići ću kaznenu prijavu"

"Ulogom od samo 16 milijuna eura dobivaju nekretnine u vrijednosti od 56 milijuna eura i 26 milijuna eura. Tu je učinjena šteta Fortenova grupi od 66 milijuna eura, ali to nije sve. Sad se sklapa novi ugovor o najmu tih prostora za 2,6 milijuna eura godišnje", opisao je Grmoja.

"Ovo je megakriminal, ovo je sto godina zatvora za Plenkovićeva povjerenika. Ovo je okupirana država u kojoj je sve dano na pladnju tajkunu Vujnovcu."

Najavio je da će podići kaznenu prijavu.

"Ja sam predsjednik antikorupcijskog vijeća, nikad nisam podizao kaznenu prijavu jer sam čekao da institucije rade svoj posao, ali sada vidim da je DORH okupiran", poručio je.

Nakon Grmoje riječ je preuzeo Zvonimir Troskot, koji se referirao na gostovanje Vujnovca u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Objava Mate Frankovića Pokrenuta istraga Dubrovački gradonačelnik dobio prijetnju zbog Zdravka Čolića: "Preorat ćemo dinamitima cijeli Stradun"

"To su priče za malu djecu. Fortenova se kupuje ispod tržišne cijene", poručio je pa objasnio da će Vujnovac tako vratiti investiciju za sedam godina.

"Peruško je kao izvanredni povjerenik trebao štiti interese vjerovnika, a ovo što ste sada vidjeli, on to nije činio, nego je pogodovao budućem dioničaru", dodao je.

"Dovodimo se u ozbiljnu situaciju jer će Vujnovac kontrolirati više od 10 posto BDP-a Hrvatske, imat će ogromnu gospodarsku i političku moć. Vujnovac se s našim novcem igra Monopolyja. Tome ćemo se suprotstaviti dok je još uvijek vrijeme", rekao je Troskot.

"Vlahović i ja nismo oponenti"

Novinari su za kraj počeli postavljati pitanja, ali Grmoja je prvo odlučio istaknuti tko je vlasnik Z1 televizije, na kojoj radi novinar koji je postavio prvo pitanje.

"Vi dolazite s televizije u vlasništvu Marija Radića, poslovnog partnera Pavla Vujnovca", rekao je.

Upitan je i kako komentira optužbe Marina Vlahovića, koji ga je optužio da je ukrao njegovo istraživanje. "Vlahović i ja nismo oponenti, on je novinar, ja sam političar. Pozdravljam istraživanja gospodina Vlahovića", dodao je.

Grmoja je istaknuo da ni o čemu od toga nije razgovarao s Ivicom Todorićem.

Dotaknuo se i umiješanosti premijera Andreja Plenkovića u cijeli slučaj. "Plenković je postavio Peruška, tj. sud na prijedlog Vlade, ovo je njegov korumpirani kadar. Nemam dokaz da je on za to znao, ali je činjenica da je njegov kadar ovo omogućio", naveo je Grmoja.

"Rekao je da on nikako neće moći složiti Vladu nakon idućih izbora. "Pokušat će da izbori budu u svibnju da se može uvući na neku europsku sinekuru, ali to će biti moguće samo ako pobijedi", smatra on.

Ivan Turudić javio se na natječaj za glavnog državnog odvjetnika, ima Grmoja mišljenje i o njemu: "Trebat će mu hrabrosti za obračun s ovima koji su okupirali državu."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene