Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bogatstvo u kamenčiću

Ovako izgleda luksuz: Najveći rubin na svijetu ide na aukciju, mogao bi dosegnuti suludu cifru

Rubin Estrela de Fura - 3
Rubin Estrela de Fura - 3 AFP
Aktualno Galerija Rubin Estrela de Fura - 3 Rubin Estrela de Fura - 3 Foto: AFP Rubin Estrela de Fura - 4 Rubin Estrela de Fura - 4 Foto: AFP Rubin Estrela de Fura - 2 Rubin Estrela de Fura - 2 Foto: AFP +0 Rubin Estrela de Fura - 1 Galerija 1/4 >>
Zvijezda Fura mogao bi postati najvrijedniji rubin prodan na aukciji. Pronađen je prošle godine u Mozambiku.

Na aukciji Sotheby'sa u New Yorku u lipnju na prodaju će biti ponuđen rubin težak 55,22 karata.

Procjenjuje se da će prijeći cijenu od 30,3 milijuna dolara, čime bi postao najvrjedniji dragulj te vrste koji je ikada stavljen na aukciju, javlja Reuters.

Kamen se zove Estrela de Fura (Zvijezda Fura). Aukcijska kuća Sotheby's opisala je taj rubin kao izuzetno rijedak. Kamen je pronašla kanadska tvrtka za obojeno drago kamenje Fura Gems u jednom od svojih rudnika u Mozambiku u srpnju 2022. godine.

Rubin Estrela de Fura - 3 Rubin Estrela de Fura - 2 Foto: AFP

Izvršni direktor tvrtke Dev Shetty izjavio je da je kamen te veličine i kvalitete gotovo nečuven. Nakon što bude izložen u Hong Kongu, dragulj će biti izložen u Taipeiju, Kini, Singapuru, Ženevi i Dubaiju, prije nego što bude stavljen na aukciju u New Yorku 8. lipnja.

Izvorno je kamen težio 101 karat, gotovo dvostruko više od brušene težine i bio je najveći draguljasti rubin ikada pronađen. Kako bi se uklonile nečistoće, prije nego što dođe na tržište, rubin se polira i reže.  

Rubin Estrela de Fura - 3 Rubin Estrela de Fura - 1 Foto: AFP

Rubin je imao pretpremijeru u Hong Kongu. Trenutačni svjetski rekord za rubin prodan na aukciji postavio je u svibnju 2015. Sunrise Ruby, burmanski kamen od 25,59 karata koji je postigao cijenu od 30,3 milijuna dolara na Sotheby'su u Ženevi.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene