Tonino Picula
Tonino Picula

Delegacija Pododbora Europskog parlamenta za sigurnost i obranu, kojoj je na čelu bio hrvatski zastupnik Tonino Picula boravila je od 17. do 19. prosinca 2018. u Turskoj, gdje su posjetili grad Gaziantep kod tursko-sirijske granice i Ankaru.


Predstavnici delegacije izrazili su zabrinutost zbog najavljenog jednostranog vojnog djelovanja Turske u sjevernoistočnoj Siriji, uz puno uvažanje Turske kao važnog faktora sigurnosti u regiji.

Vezani članci Brexit, ilustracija Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska Članice EU videjele su što treba mijenjati u opskrbi ljekova uslijed nestašice u koronakrizi Iz Europarlamenta odgovaraju na izazov nestašice lijekova: ''Čovjek mora biti u središtu naših politika''

„Ukoliko ofenziva bude pokrenuta, očekujemo od turskih jedinica da učine sve u svojoj moći da zaštite civile, osiguraju slobodu kretanja lokalnog stanovništva i pun pristup humanitarnim organizacijama“, naglasio je Picula i dodao kako ova kriza ne može biti riješena vojnim putem, već isključivo političkim dogovorom.

Članovi delegacije založili su se da Europska unija nastavi s naporima za rješavanje krize u Siriji i da podrži sirijsku prijelaznu vladu i zajednice na sjeveru te zemlje.

„Ljudi na sjeveroistoku Sirije u potpunosti su ovisni o pomoći međunarodne zajednice, a cijena nedovoljnog humanitarnog angažmana bila bi previsoka. Prisutnost Europske unije zato je nužna kako bi se osiguralo pružanje osnovnih usluga koje zajednice održavaju na životu. U isto vrijeme, obnova ima smisla samo ukoliko ne jača Asadove milicije i njegov režim“, rekao je Picula.

Tijekom posjeta Gaziantepu i Ankari, zastupnici Europskog parlamenta susreli su se s predstavnicima turskih vlasti, šefom EU delegacije u Turskoj, predstavnicima sirijske opozicije, međunarodne zajednice i sirijskog civilnog društva. Razgovarali su o raznim aspektima sigurnosne situacje u sjevernoj Siriji i Turskoj, EU pomoći Turskoj u rješavanju izbjegličke krize, kao i suradnji EU i NATO.