Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nagasaki obilježio 62. obljetnicu eksplozije atomske bombe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski grad Nagasaki obilježio je 62. obljetnicu eksplozije atomske bombe, a na prigodnoj svečanosti gradonačelnik toga grada pozvao je sve nuklearne sile da unište zalihe atomskog oružja.

U 11,02 sati prije podne po mjesnom vremenu građani su minutom šutnje obilježili trenutak prije 62 godine, kad je američki bombarder B-29 Bock's Car ispustio atomsku bombu na Nagasaki, ubivši oko 74.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba Slika nije dostupna Britanija ima plutonija za izradu 17 000 atomskih bombi

Napad na Nagasaki 1945. dogodio se tri dana nakon bombardiranja Hirošime, u kojoj je eksplozija atomske bombe usmrtila oko 140.000 osoba.

Među 5.500 sudionika ceremonije u memorijalnom centru u Parku mira u Nagasakiju bio je i predsjednik japanske vlade Shinzo Abe zajedno s drugim članovima vlade, diplomatima i osobama koje su preživjele eksploziju.

"Sjedinjene Države i sve ostale nuklearne sile trebaju ne samo zagovarati neširenje nuklearnog potencijala, nego i uništiti svoje nuklearno oružje", izjavio je za vrijeme ceremonije gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue. 

Gradonačelnik je zatražio i od japanske vlade da se zauzme kako bi sjeveroistočna Azija postala zona bez nuklearnog oružja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene