Donedavni turski ambasador Ahmet Tuta (Foto: Anto Magzan/PIXSELL)
Donedavni turski ambasador Ahmet Tuta (Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Tjednik Nacional piše kako je u Zagrebu nestao turski diplomat nakon neuspješnog puča u srpnju.


Današnji Nacional piše kako je odmazda turskog predsjednika Erdogana nakon propasti srpanjskog puča imala posljedice i među turskim diplomatima u Hrvatskoj.

"Najmanje jedan turski diplomat koji je do ljeta bio na dužnosti u Zagrebu, smatra se nestalim, a nepoznato je i što se doista dogodilo s donedavnim turskim ambasadorom Ahmetom Tutom i njegovom suprugom Mine Tutom", piše Nacional pozivajući se na dva neovisna diplomatska izvora.

Nacional javlja kako se nestalim smatra Bekir Alpula koji je u turskoj ambasadi u Zagrebu donedavno obnašao funkciju atašea za kulturu. Prema pisanju tjednika, nestalim se smatra i Aytug Seker, donedavni turski vojni izaslanik u BiH.

"Od hrvatskih vlasti tražilo se da se Alpuli oduzmu diplomatske isprave i deportira ga se u Tursku", javlja Nacional.

U policijskoj upravi Zagrebačkoj tvrde kako nisu zaprimili informaciju o nestanku turskih državljanina.

Komentar smo zatražili od Ministarstva vanjskih poslova iz kojeg poručuju kako su "u slučaju Veleposlanstva Republike Turske u Republici Hrvatskoj, Diplomatskom protokolu uredno notificirani dolasci i odlasci s dužnosti pojedinih članova Misije".

"Sukladno odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i Bečke konvencije o konzularnim odnosima, diplomatske misije i međunarodne organizacije akreditirane u Republici Hrvatskoj notificiraju Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Diplomatskom protokolu, dolazak i odlazak svojih članova ili prestanak obnašanja njihovih funkcija u Misiji", poručuju iz Ministarstva.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kazao je kako je čuo za slučaj, ali se mora upoznati s detaljima.