Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STOTINE TISUĆA LJUDI

EUFORIJA U TURSKOJ 'Erdogane, ti si dar od Boga', 'Naredi nam da umremo i mi ćemo umrijeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni Turaka izašli su u nedjelju na ulice Istanbula kako bi obilježili završetak trotjedne mobilizacije za demokraciju, na poziv predsjednika Erdogana nakon propalog državnog udara.

16:54 - Na pozornici se upravo pojavio turski predsjednik predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u pratnji supruge Emine Erdoğan. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Erdogan razgovarao s Putinom Putin uskoro putuje u Ankaru: Kremlj spreman obnoviti ugovor o žitu, otkriveni i uvjeti Turski predsjednik Tayyip Erdogan Potvrdio Erdogan Turski parlament ujesen glasa o ratifikaciji švedskog zahtjeva za članstvom u NATO-u

16:37 - Skup je počeo prema najavama oko 16:00 sati. Na pozornici predstavljaju brojne tamošnje uglednike, pojavio se i bivši predsjednik Abdullah Gül, a sve prati prigodna glazba.

15:34 - Na trgu Yenikapi, na obali Mramornog mora, okupilo se nekoliko stotina tisuća Turaka. Tako prenosi Reuters, čiji novinari ističu da je moguće vidjeti transparente na kojima stoji: "Erdogane, ti si dar od Boga", odnosno "Naredi nam da umremo i mi ćemo umrijeti".

Osnovno što trebate znati o "Skupu za demokraciju i mučenike"

"Skup za demokraciju i mučenike" je vladina inicijativa kojoj će se pridružiti i glavne oporbene stranke a službeno je predstavljena kao "predaja diplome škole za demokraciju".

U Istanbulu, prvoj metropoli zemlje i političkom uporištu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, skup zakazan za 17.00 sati (16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) trebao bi okupiti velik broj ljudi a prenosit će se putem golemih zaslona u 80 turskih pokrajina.

Na prostranom trgu Yenikapi, na obali Mramornog mora, očekuju se stotine tisuća Turaka, možda i 3,5 milijuna, ako je vjerovati dnevniku Hurriyet. Sigurnosne mjere su drakonske u tom gradu koji je često na meti terorističkih napada.

Predsjednik Erdogan, premijer Binali Yildirim i oporbeni čelnici kojima se vlast dodvorava nakon puča, sudjelovat će na skupu u Istanbulu.

Ovaj masovni skup treba obilježiti kraj svakodnevne mobilizacije nakon državnog udara koji je pokušao izvesti dio vojske i koji je na par sati uzdrmao vlast. Ankara je propovjednika Fethullaha Guelena koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama optužila za organiziranje puča i zatražila je od Washingtona njegovo izručenje.

U pokušaju državnog udara poginule su 273 osobe. Nakon puča su uslijedile čistke u vojsci, pravosuđu, školstvu i medijima koje su, upozorio je Erdogan, tek počele.

Od tada je Erdogan svaku večer uspijevao na trgu Taksimu u Istanbulu i Kazilayju u Ankari mobilizirati desetke tisuća Turaka koji su nosili turske zastave i skandirali njegovo ime.

"Skup na Yenikapiju će osnažiti naše jedinstvo", rekao je Erdogan u subotu na televiziji. "Zadovoljan sam što će onamo doći i politički čelnici oporbe''.

"Golemi zaslon bit će postavljen i na jednom drugom mjestu. Znate li gdje?", upitao je Erdogan pristaše u petak u Istanbulu.

"U Pennsylvaniji. Poruka će stići i onamo", dodao je. U toj američkoj saveznoj državi živi Fethullah Guelen. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene