Milijuni Turaka izašli su u nedjelju na ulice Istanbula kako bi obilježili završetak trotjedne mobilizacije za demokraciju, na poziv predsjednika Erdogana nakon propalog državnog udara.


16:54 - Na pozornici se upravo pojavio turski predsjednik predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u pratnji supruge Emine Erdoğan. 

Vezani članci Migranti u Grčkoj Grčka zatvara granice za migrante koji dolaze preko Turske: ''Ovo je važan korak u borbi protiv ilegalnih migracija'' Slika nije dostupna SAD upozorila Tursku: Predstavite 'legitimne dokaze'

16:37 - Skup je počeo prema najavama oko 16:00 sati. Na pozornici predstavljaju brojne tamošnje uglednike, pojavio se i bivši predsjednik Abdullah Gül, a sve prati prigodna glazba.

15:34 - Na trgu Yenikapi, na obali Mramornog mora, okupilo se nekoliko stotina tisuća Turaka. Tako prenosi Reuters, čiji novinari ističu da je moguće vidjeti transparente na kojima stoji: "Erdogane, ti si dar od Boga", odnosno "Naredi nam da umremo i mi ćemo umrijeti".

Osnovno što trebate znati o "Skupu za demokraciju i mučenike"

"Skup za demokraciju i mučenike" je vladina inicijativa kojoj će se pridružiti i glavne oporbene stranke a službeno je predstavljena kao "predaja diplome škole za demokraciju".

U Istanbulu, prvoj metropoli zemlje i političkom uporištu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, skup zakazan za 17.00 sati (16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) trebao bi okupiti velik broj ljudi a prenosit će se putem golemih zaslona u 80 turskih pokrajina.

Na prostranom trgu Yenikapi, na obali Mramornog mora, očekuju se stotine tisuća Turaka, možda i 3,5 milijuna, ako je vjerovati dnevniku Hurriyet. Sigurnosne mjere su drakonske u tom gradu koji je često na meti terorističkih napada.

Predsjednik Erdogan, premijer Binali Yildirim i oporbeni čelnici kojima se vlast dodvorava nakon puča, sudjelovat će na skupu u Istanbulu.

Ovaj masovni skup treba obilježiti kraj svakodnevne mobilizacije nakon državnog udara koji je pokušao izvesti dio vojske i koji je na par sati uzdrmao vlast. Ankara je propovjednika Fethullaha Guelena koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama optužila za organiziranje puča i zatražila je od Washingtona njegovo izručenje.

U pokušaju državnog udara poginule su 273 osobe. Nakon puča su uslijedile čistke u vojsci, pravosuđu, školstvu i medijima koje su, upozorio je Erdogan, tek počele.

Od tada je Erdogan svaku večer uspijevao na trgu Taksimu u Istanbulu i Kazilayju u Ankari mobilizirati desetke tisuća Turaka koji su nosili turske zastave i skandirali njegovo ime.

"Skup na Yenikapiju će osnažiti naše jedinstvo", rekao je Erdogan u subotu na televiziji. "Zadovoljan sam što će onamo doći i politički čelnici oporbe''.

"Golemi zaslon bit će postavljen i na jednom drugom mjestu. Znate li gdje?", upitao je Erdogan pristaše u petak u Istanbulu.

"U Pennsylvaniji. Poruka će stići i onamo", dodao je. U toj američkoj saveznoj državi živi Fethullah Guelen. (Hina)