Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica

Na Tiananmenu mirno, tisuće na komemoraciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineske vlasti drže u petak disidente i aktiviste pod nadzorom kako bi spriječile obilježavanje krvava gušenja demokratskog pokreta 1989., ostavljajući tek internet kao glavno javno mjesto komemoracije žrtvama.

Dvoje vodećih aktivista izjavilo je kako im je policija omogućila da obave kratak obred u spomen na njihova stradala sina, no nema dojava o drugim sličnim komemoracijama. Odvjetnik koji se bavi ljudskim pravima Teng Biao kaže da je u petak otišao održati predavanje na Fakultetu prava i političkih znanosti u Pekingu. ‘Održao sam predavanje pod nadzorom službe sigurnosti i razgovarao sa studentima o knjizi Georgea Orwella '1984'‘, rekao je Teng putem Twittera. Pisac Yu Lie također navodi da ga je u petak pratila tajna služba dok su brojni drugi aktivisti bili u kućnom pritvoru ili nekom drugom obliku pritvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Visok 490 metara VIDEO: Otvoren najviši hotel na svijetu Slika nije dostupna 100 godina avijacije VIDEO: Možete li vući 4 zrakoplova istodobno?

Radio ‘Slobodna Azija’ sa sjedištem u SAD-u javlja da je policija spriječila brojne umjetnike koji su planirali obljetnicu obilježiti na pekinškom sveučilištu. Aktivisti Ding Zilin i njezin suprug Jiang Peikun održali su obred u zgradi u Muxdiu, oko četiri kilometra udaljenoj od trga Tiananmena gdje se 1989. okupila većina prosvjednika. Ding i Jiang, oboje umirovljeni profesori, suosnivači su Majki Tiananmena, udruge obitelji stradalih žrtava i roditelji su 17-godišnjaka koji je ubijen u Muxidiju 3. lipnja 1989.

Nasuprot Pekingu, u poluautonomnom Hong Kongu tisuće ljudi okupile su se na tradicionalnom bdijenju uza svijeće koristeći se blagodatima slobode govora koju je Kina obećala toj bivšoj britanskoj koloniji. Nema pouzdanih podataka o broju okupljenih, ali zauzeli su šest nogometnih igrališta u parku Victoriji u Hong Kongu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene