Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu o kojem su se dogovorili EU, G7 i Australija stupa na snagu u ponedjeljak, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko iznimki.


Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućuje da se ona prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU-a, njihove osiguravateljske tvrtke i kreditne institucije, ali samo ako se nafta prodaje po cijeni nižoj od 60 dolara.

Budući da se ključne svjetske brodarske i osiguravateljske tvrtke nalaze u zemljama G7, ograničenje cijene moglo bi Moskvi otežati prodaju nafte za višu cijenu, ocjenjuje Reuters.

No Moskva je rekla da se neće pridržavati odluke pa makar morala smanjiti proizvodnju.

Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku, rekao je da rade na mehanizmima za zabranu korištenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na razinu na koju je postavljeno jer bi takvo uplitanje moglo dodatno destabilizirati tržište.

Ilustracija Tri osobe poginule u napadima dronova na rusku zračnu bazu. Ukrajinski distributer: "Isključujemo struju zbog raketiranja"

Ukrajina je pak pozivala na cijenu od 30 dolara po barelu. No Zapad strahuje da bi preniska cijena mogla rezultirati time da Rusija povuče sirovu naftu s tržišta, što bi dovelo do velikog skoka cijena.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini.

Andrij Jermak, čelnik Zelenskove administracije, kazao je ranije da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara "da se brže uništi ekonomija neprijatelja".

Zelenski se žalio na to da je svijet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski proračun za 100 milijardi dolara godišnje. "Ovaj novac ići će prema destabilizaciji točno onih zemalja koje trenutačno nastoje izbjeći ozbiljne odluke", rekao je.

Ograničenje će EU i G7 ponovno razmatrati svaka dva mjeseca.

Embargo EU-a na uvoz ruske nafte dogovoren je u lipnju kao dio paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Ilustracija Šef jedne od najvećih energetskih tvrtki na svijetu o vraćanju cijena energenata na staro: "Europa se mora osamostaliti"

Iznimke se odnose na Mađarsku, Slovačku i Češku, tri zemlje članice EU-a koje su posebno ovisne o ruskoj nafti zbog njihove zemljopisne lokacije i nemogućnosti da u kraćem vremenu zamijene taj uvoz.

Za dva mjeseca, 5. veljače, stupa na snagu i embargo na naftne derivate. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju