Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovisnost o Rusiji i Kini

Šef jedne od najvećih energetskih tvrtki na svijetu o vraćanju cijena energenata na staro: "Europa se mora osamostaliti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef jedne od najvećih svjetskih energetskih tvrtki je rekao da će biti potrebne godine da se cijene energije vrate na razine prije ukrajinskog rata.

Francesco Starace iz Enela, jedne od najvećih svjetskih energetskih tvrtki je rekao za BBC da snižavanje cijena ovisi o novim izvorima energije kao što su obnovljivi izvori energije i dizalice topline.

Vlade diljem Europe troše milijarde kako bi pomogle tvrtkama i kućanstvima da plate račune za energiju. Također se bore kako bi osigurali nove zalihe.

Starace je rekao da je tvrtka koja proizvodi i distribuira električnu energiju i plin, ove godine pokušala zaštititi svojih 20 milijuna europskih kupaca od nestabilnosti energetskog tržišta. Dala je sve od sebe da se drži dogovorenih ugovora s fiksnim cijenama. Slabljenje povjerenja kupaca nanijelo bi veću štetu tvrtki nego udar na jednogodišnje rezultate, smatra.

Pročitajte i ovo Ilustracija TELEFONSKA SJEDNICA Nove cijene goriva od utorka: Pogledajte što je učinila Vlada

Talijanski energetski div prodaje struju u više od 70 milijuna domova i tvrtki u preko 30 zemalja. Kompanija sad pak u svoj fokus stavlja obnovljive izvore energije i namjerava postati ugljično neutralna do 2040.

Velik dio svojih prihoda sada ulažu u proizvodnju solarnih panela dok proširuje postojeću tvornicu na Siciliji i gradi novu u SAD-u. Budućnost je poručuju, u nuklearnoj i obnovljivoj energiji.

Rastuće cijene energije najviše su doprinijele inflaciji i krizi troškova života diljem zapada. Globalna energetska kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu "jasno je pokazala koliko je ovisnost o jednom izvoru energije opasna za Europu", rekao je Starace.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAST CIJENA ENERGIJE Svima je muka od pomisli na online nastavu, ali hoće li se djeca smrzavati u školama? Fuchs objasnio koje su mogućnosti

Međutim, prelazak na obnovljive izvore energije nosi i rizike. U srpnju je Međunarodna agencija za energiju rekla da kineska dominacija u proizvodnji solarnih i vjetroturbina stvara potencijalne izazove s kojima se vlade moraju pozabaviti.

Starace smatra da se Zapad previše oslanjao na Kinu u pogledu obnovljivih izvora energije i drugih dobara. Ipak, tvornica u Siciliji čak i nakon proširenja bit će dovoljna za samo 10 posto europskih potreba.

Politički čelnici sz priznali da Europa treba energiju dobivati ​​s više mjesta. Prema Europskom vijeću za vanjske odnose, EU i njezine države članice ove su godine potpisale 56 energetskih sporazuma s 23 zemlje.

Među posljednjima je bio 15-godišnji ugovor za Njemačku o nabavi ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Katara putem ugovora s ConocoPhillipsom. Norveška također povećava proizvodnju prirodnog plina, a najveći svjetski proizvođač, SAD, ispumpava rekordne količine.

To znači da su šanse da Europa ponovi svoju ovisnost o Rusiji s još jednom zemljom prilično niske, smatra Megan Richards, bivša direktorica energetske politike u Europskoj komisiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene