Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radna skupina administracije Baracka Obame dosad je odobrila oslobađanje 75 od preostalih 223 zatvorenika u mornaričkoj bazi Guantanamu na Kubi, u nastojanju da se ispuni cilj da se do siječnja iduće godine zatvori tamošnji zatočenički centar, objavio je vojni glasnogovornik u ponedjeljak.


Posebne ekipe za reviziju preispituju predmet svakog zatočenika kako bi odlučile koga će zadržati zbog suđenja, koga osloboditi, a koga prebaciti u treću zemlju. Obama je odredio rok do 22. siječnja 2010. za zatvaranje centra za osumnjičene za terorizam, no ministar obrane Robert Gates izjavio je u nedjelju za ABC News kako je ta zadaća "'eža no što se procjenjivalo', te da će biti 'teško' ispuniti zadani rok.

Vezani članci Slika nije dostupna Trumpova administracija namjerava opet napuniti Guantanamo: "To je jako lijepo mjesto za loše tipove" Slika nije dostupna "NIJE BILO POGREŠNO POKUŠATI" Barack Obama nije ispunio jedno od svojih najvažnijih obećanja

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kazao je u ponedjeljak kako administracija nije usredotočena na to hoće li se krajnji rok ispuniti određenog dana, već na to da se ostvari najveći mogući napredak. Vojni dužnosnici u Guantanamu izvjesili su popis na engleskom, arapskom i paštu jeziku iz kojeg zatočenici mogu saznati koliko ih je iz koje zemlje određeno za oslobađanje.

Glasnogovornik zatočeničkog centra, kapetan korvete Brook DeWalt, kazao je da se tako poboljšava komunikacija, jer među zatočenicima kolaju brojne informacije o procesu revizije, prenose američke TV mreže. Na popisu, koji se stalno nadopunjuje, trenutačno je 78 zatočenika, uključujući i dva Uzbeka poslana u Irsku i jednog stanovnika Jemena, koji je vraćen u domovinu. Unutar popisa je 30 zatočenika čije su oslobađanje naredili američki civilni sudovi, uključujući i 13 kineskih Ujgura, koje je prihvatila pacifička otočna državica Palau.

>> 'Cilj administracije jest zatvoriti Guantanamo'

Među ostalima je i 26 zatočenika iz Jemena, devet iz Tunisa, sedam iz Alžira, četiri iz Sirije, po tri iz Libije i Saudijske Arabije, po dva iz Uzbekistana, Egipta, Zapadne obale (palestinsko područje u Izraelu) i Kuvajta, te po jedan iz Azerbejdžana i Tadžikistana. Većina je zarobljena u Afganistanu i Pakistanu nakon američke intervencije u Afganistanu 2001., koja je uslijedila kao reakcija na terorističke napade Al-Kaide na New York i Washington 11. rujna 2001. (Hina)