Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnici u vapnenačkim jamama izgledaju kako da su izašli iz mećave. Njihov posao je fizički zahtjevan, ali i iznimno opasan.


U pustinji na jugu Egipta radnici u vapnenačkim jamama izgledaju kao da su izašli iz mećave, prekriveni bijelim prahom od kamenja koje je 'ekonomska' krv regije, piše news.com.au.

Vezani članci Mao Sheng VIDEO Muškarca odbijali na razgovorima za posao, razlog je nevjerojatan Sigurnost na poslu Slika s gradilišta nasmijala društvene mreže, sigurnost im nije na prvom mjestu

Kamenolomi su glavni poslodavci u pokrajini Minya, oko 300 kilometara južno od Kaira. Oko 45 tisuća ljudi, uključujući i djecu, radi u, procjenjuje se, 1500 kamenoloma i iskapaju kamenje koje se kasnije koristi u gradnji ili se pretvara u prah i koristi u farmaceutskoj i keramičkoj industriji.

No, posao koji se plaća sedam do 13 dolara po danu je fizički zahtjevan i - opasan. Radnici su znali pretrpjeti amputacije i strujne udare, a ponekad i umirati.

Dobio otkaz na poslu i tek je tada shvatio kako se obogatiti

15-godišnji Baskharoon Mounir ostao je 2013. godine bez lijeve ruke u stroju za rezanje, nakon što je radio samo mjesec dana bez sigurnosne opreme i bez da je prošao obuku.

'Volio bih da se mogu vratiti, čak i s jednom rukom. To bi bilo bolje od boravka u kući, ali kad me vide ne dopuštaju mi da radim', priča tinejdžer.

Radnici u kamenolomu, od koji su mnogi mlađi od Baskharoona, su većinom nadničari. U selu Shurafa većina ih svaki dan čeka na mostu da budu odabrani za posao.

'Smrti i ozljede uglavnom prođu nezabilježeno', kaže Hossam Wasfy, direktor humanitarne udruge koja se bavi dječjim radom. Dodao je kako je u selu Nazlet Abeed samo 2009. godine bilo 18 smrtnih slučajeva u kamenolomima.

Nisu je htjeli zaposliti zbog visine - dobila preko 28 tisuća kuna odštete

Nakon egipatskog ustanka 2011. godine, radnici su osnovali svoj prvi prvi samostalni radnički sindikat.

'Ustanak je imao mješoviti utjecaj na radnike. Radne mogućnosti možda su se smanjile zbog ekonomske situacije, ali radnici su sada organiziraniji i postaju svjesni svojih prava', kaže Abeed.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju