Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Goli do pasa, vojnici specijalne vojne postrojbe vježbaju izdržljivost na minus 20 stupnjeva. Pred njih se stavljaju zahtjevni zadaci i samo ih rijetki mogu proći.


Specijalna vojna jedinica u kineskom Shenyang podvrgnuta je treningu 'snježne kupke' na iznimno niskim temperaturma, kako bi poboljšali borbenu sposobnost u veoma teškim uvjetima i okolnostima, javlja AP.

Vezani članci Rehabilitacija i pokretanje šake (Foto: Dnevnik.hr) Stiže kraj dugim listama čekanja: U Rijeci predstavljeni novi uređaji koji će olakšati fizikalnu terapiju Ispraćaj 22. hrvatskog kontingenta u operaciju ISAF u Afganistanu (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Provjerili smo: Možemo li samo tako smanjiti broj naših vojnika u Afganistanu i što o tome misle predsjednički kandidati

Na vojnim terenima za vježbanje, prekrivenima snijegom, vojnici goli do pasa bacaju snijeg na sebe. Nije im bilo nimalo lako, pogotovo s obzirom na temperaturu koja se spustila na minus 20 stupnjeva.

>> Ovako to izgleda kad si blesav i voziš se po zametenoj cesti u Rusiji!

Unatoč hladnoći, kineski su vojnici pokazali kako im niti ona niti snijeg ne predstavljaju veliki problem. Ovaj tretman izdrže tek rijetki i pred državnom ga televizijom demonstriraju svake godine.

'Takozvana snježna kupka izazov je našoj fizičkoj izržljivosti. Što brže snijeg stavljamo na gola prsa, bolji je efekt treninga. To također izgrađuje našu sposobnost da izdržimo niske temperature', rekao je odlučno Zhao Xingwen, vojnik specijalnih snaga.

Osim snježne kupke, ovaj zahtjevan trening obuhvaća podizanje teških drvenih klada i kutija punih streljiva te prevrtanje velikih teških kamionskih guma.

Klade koje moraju podići dugačke su 2,5 metra i svaka teži 45 kilograma. Da bi položili ispit, vojnici tu kladu moraju podići i spustiti najmanje 48 puta u minuti. Kutije sa streljivom teže 17,5 kilograma, a njih moraju podići i spustiti najmanje 50 puta u jednoj minuti.

Zahtjevne vježbe kineskih vojnika koje se održavaju na debelom minusu možete pogledati u priloženom videu.