Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cvrtila o stanju u Rusiji

'Možemo očekivati osvetu Rusije prema čečenskim pobunjenicima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teroristički napadi sve češće tresu tlo Rusije. Visoka cijena, posebno u posljednjem desetljeću, plaća se životima nedužnih civila. Izvor napada uglavnom je isti: nemirna regija Sjevernog Kavkaza u kojoj sukobi traju gotovo cijelo stoljeće. O miru nitko više ni ne govori.

Crne udovice izvele su dva posljednja napada u Moskvi. Žene su se raznijele u podzemnoj željeznici prošle godine. Ubile su 40 ljudi. Jedna je imala tek 17 godina. Supruga, pobunjenika, ubili su Rusi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentar stručnjaka 'Strani radnici u Libiji mogli bi poslužiti kao vrsta štita' Slika nije dostupna Odlazak Mubaraka 'Ulazimo u jedno novo razdoblje i nitko ne zna kako će se priča razvijati'

>> VIDEO: Trenutak eksplozije na aerodromu

'Upravo takav jedan način gdje osim muškaraca sudjeluju i žene predstavlja jednu novu opasnost za sigurnosne službe same Rusije u smislu otkrivanja odnosno praćenja u javnom prostoru, gdje vi zapravo ne pratite nekoga tko bi po nekim obilježjima možda bio i onaj sumnjivac koji će počiniti teroristički akt', rekao nam je prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila.

'Rusija mora kontrolirati Sjeverni Kavkaz'

Za većinu napada okrivljeni su čečenski pobunjenici. Sukob iz tog dijela prešao je na srce Rusije. Još je Staljin pokušao istrijebiti Čečene. Pola ih je nestalo u sibirskim gulazima. Raspadom SSSR-a nisu uspjeli izboriti samostalnost. 'To bi značilo da preko teritorija novih država prolaze vrlo važni infrastruktrurni objekti kao što su plinovodi, kao što su naftovodi, a to zapravo Rusija ne može dopustiti. Ona mora biti, da bi imala određenu način svoju stratešku poziciju ona jednostavno mora kontrolirati Sjeverni Kavkaz', ističe Cvrtila.

U dva čečenska rata ubijeni su deseci tisuća ljudi. Brojne civilne žrtve potaknule su radikalizam. Jačaju islamski militanti. Radikalizam se širi iz Čečenije na Sjevernu Osetiju, Dagestan i Ingušetiju. Sve su češći napadi izvan granica Kavkaza. Ginu civili, a primjeri su kazalište Dubrovka, 2 napada na metro, eksplozija aviona koji je poletio baš s Domodedova. Definitivno najgori teroristički čin dogodio se u Sjevernoj Osetiji. Opsada škole završila je tragedijom. Ubijena je 331 osoba. Polovica su bila djeca.

Odgovor Rusije u proteklom desetljeću uvijek je isti: napadom na napad. 'Možemo očekivati povećanu represiju od strane ruskog sigurnosnog sektora prema čečenskim pobunjenicima, a s druge strane možemo očekivati i razinu osvete, jer je taj njihov odnos vezan u jednoj spirali nasilja. Kad imamo s jedne strane nasilje vrlo brzo imamo i s druge strane nasilje', zaključio je Cvrtila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene