Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet stranaka krojit će vlast

Moskva: Izbori u Ukrajini šansa za mir, opasnost su 'nacionalisti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlamentarni izbori u Ukrajini nude šansu miru na istoku zemlje, ocijenio je u ponedjeljak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova i istovremeno upozorio da bi "nacionalistički" zastupnici mogli potkopati taj proces, prenose novinske agencije.

Prvi rezultati su pokazali premoćnu pobjedu proeuropskih stranaka na ukrajinskim prijevremenim izborima, prvim nakon što su masovni ulični prosvjedi natjerali proruskog predsjednika Viktora Janukoviča da odstupi s vlasti.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo" Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba

"Stranke koje zagovaraju miroljubivo rješenje unutarnje krize u Ukrajini osvojile su većinu. To im daje novu šansu da se vrate sporazumu iz Minska", izjavio je doministar Grigorij Karasin, aludirajući na sporazum Kijeva, Moskve i proruskih separatista postignut u Minsku, prenosi agencija RIA Novosti.

'Većina glasača podržala je stranke koje podupiru mirovni plan'

"Činjenica da su otvoreno nacionalističke i šovinističke snage dobile značajnu potporu i bit će predstavljene u Vrhovnoj Radi stvara dodatnu prijetnju da će se ponovo čuti pozivi na upotrebu sile i krvoproliće", dodao je Karasin, ocijenivši to "iznimno opasnim".

Ankete provedene na izlasku s birališta, čije su brojke objavljene nakon njihova zatvaranja, davale su oko 70 posto glasova prozapadnim strankama, njih pet, koje bi trebale podijeliti vlast jer nijedna od stranaka nije odnijela premoćnu pobjedu. U parlament su ušle i nacionalistička stranka Sloboda, Radikalna stranka populista Olega Lijaška te proruski Oporbeni blok.

Izborno povjerenstvo je nakon više od četvrtine prebrojanih glasova objavilo da su najbolji izborni rezultat ostvarili Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka - 21,67 posto glasova, te Blok Petra Porošenka s osvojenih 21,63 posto glasova.

No, samo dan nakon održavanja izbora na istoku su ponovno buknuli sukobi. U Donecku i okolici odjekuje tutnjava iz višecjevnih raketnih bacača Grad, a najžešći se sukobi vode na liniji fronta kod zračne luke, u četvrti Putilovski. AFP javlja da nije mirno ni u lučkom gradu Mariupolu gdje je primirje, sklopljeno 5. rujna, također vrlo krhko.

Do sada je u sukobima na istoku Ukrajine poginulo, prema podacima UN-a, oko 3700 ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene