Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utrka s vremenom

Mornarima u nestaloj argentinskoj podmornici ostalo još vrlo malo zraka: "Ovo je ključan dan"

Podmornica San Juan (Arhiva: AFP)
Podmornica San Juan (Arhiva: AFP)
Iako zvukovi otkriveni u južnom Atlantiku ne potječu s nestale argentinske podmornice s 44 člana posade, dobre vijesti za potragu stižu u obliku smirivanja olujnog nevremena na pučini.

Podmornica San Juan nestala je prije pet dana kada se zbog kvara vraćala u matičnu luku Mar del Plata i u opsežnoj potrazi za njom sudjeluju brodovi sedam država.

Pročitajte i ovo Nuklearni projektil, ilustracija "dogodila se anomalija" Ispalili projektil iz nuklearne podmornice pa krivo pogodili! Kolumbijska mornarica presrela podmornicu s kokainom - 4 Usred oceana VIDEO Objavljena snimka velike zapljene kokaina: Mornarica presrela podmornicu i uhvatila krijumčare

Argentinski brodovi u ponedjeljak su objavili kako su na ruti na kojoj je nestala podmornica otkrili kontinuirane zvukove. Mornarica je priopćila kako su zvukovi ipak biološkog porijekla i ne radi se o porukama Morseovim znakovima.

Podmornica s kojom je argentinska mornarica posljednji puta bila u kontaktu u srijedu ima kisika za sedam dana.

U najgorem scenariju, podmornica nije mogla izroniti na površinu i uzeti svjež zrak, što znači da su mogli imati kisika za sedam dana nakon nestanka, ističe Enrique Balbi, glasnogovornik argentinske mornarice.

"Danas je ključan dan. Nosimo se s tim koliko god možemo", rekla je Maria Victoria Morales, majka člana posade podmornice San Juan, koji je zadužen za održavanje strujnog sustava na podmornici.

Potragu su prethodnih dana otežavali valovi visoki do osam metara i snažni vjetrovi. Od utorka nadalje prognostičari predviđaju bolje uvijete na pučini i znatno manje valove i slabiji vjetar. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene