Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski državljani koji se u sklopu snaga UN ili poslovno nalaze na Haitiju zasad su dobro, a stanje u toj zemlji je trenutačno mirno, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva obrane RH.


"Nakon eskalacije sukoba, prema posljednjim informacijama od hrvatskih časnika koji sudjeluju u misiji UN-a na Haitiju, stanje je sada mirno", kaže se u priopćenju.

Vezani članci Spašavanje nakon potresa na Haitiju I dalje se traga za preživjelima na Haitiju, bolnice pune ozlijeđenih. Pristup ključnim cestama kontroliraju bande Haiti je u subotu pogodio potres jačine 7,2 po Richteru - 2 Kaos nakon potresa: Broj poginulih i dalje raste, do temelja uništeno gotovo tisuću domova u kojima traže preživjele

U mirovnoj misiji MINUSTAH Hrvatska sudjeluje od 2004. godine i trenutačno su u zapovjedništvu Misije raspoređena tri časnika OS RH, dok je na tamošnjoj policijskoj akademiji i jedan djelatnik hrvatskog MUP-a, nastavlja se u priopćenju.

"Ministarstvo obrane RH je u stalnom kontaktu s njima i naši časnici su dobro i nalaze se u zgradi zapovjedništva Misije. Prema informacijama kojima raspolaže MORH, na Haitiju se nalazi još šest hrvatskih državljana koji kao civili rade za UN i oni su svi dobro", stoji na kraju priopćenja MORH-a.

Ovih dana u prijestolnici i u unutrašnjosti Haitija prosvjedovale su tisuće ljudi, često i silovito, kako bi izrazile nezadovoljstvo zbog naglog rasta cijena osnovnih namirnica u toj najsiromašnijoj zemlji na američkom kontinentu.

U tim prosvjedima protiv siromaštva najmanje je petero ljudi izgubilo život, a 200 je ozlijeđeno. Na posebnoj sjednici Senata održanoj u subotu oko podneva, senatori su jednoglasno izglasali nepovjerenje premijeru Jacquesu-Edouardu Alexisu.

U toj zemlji s 8,5 milijuna stanovnika, 80 posto stanovnika živi s manje od 2 dolara (1,26 euro) na dan, što je ispod praga siromaštva.