Prosvjedi u Portugalu (Foto: AFP)
Prosvjedi u Portugalu (Foto: AFP) Foto: Afp

Neidentificirani napadači bacili su u utorak molotovljeve koktele na policijsku postaju u portugalskom gradu Setubalu i zapalili automobile u prijestolnici Lisabonu, nekoliko sati nakon što su prosvjedi protiv navodno rasno motiviranog ponašanja policije prerasli u sukobe.


U policiji kažu da zasad nisu utvrdili vezu između napada i prosvjeda u Lisabonu u ponedjeljak navečer koji su izbili nakon upada policije u većinski crnačku četvrt Seixal na periferiji Lisabona.

Vezani članci Agent FBI-a, arhiva (Foto: AFP) Pucnjava u sjedištu CIA-e, napadač ranjen U Beogradu napadnut Sergej Trifunović Trifunoviću razbili glavu: "Napala me stoka iz Levijatana. Hrabri su kad su u gomili"

Setubal se nalazi 50 kilometara južno od glavnog grada.

Policija je u nedjelju odgovorila na poziv da intervenira u svađi dviju žena i ušla u četvrt "Jamajku" gdje su ih mlađi stanovnici zasuli kamenjem.

Na videosnimkama vidi se kako policajci tuku nekoliko crnaca. Četvero stanovnika i trojica policajaca lakše su ozlijeđeni i zbrinuti su u bolnici.

Državni odvjetnik najavio je istragu o incidentu u Seixalu.

U predgrađu Lisabona nekoliko je siromašnih četvrti u kojima žive većinom imigranti iz bivših portugalskih kolonija.

Rasno nasilje u Postugalu je rijetko, no u incidentu 2015. godine 18 policajaca bilo je optuženo za kaznena djela motivirana rasizmom. (Hina)