Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV u Moldaviji

Dva lica zemlje koja će nakratko postati središte Europe: "Prilično nadrealan prizor, kao da je s početka 20. stoljeća"

Aktualno Galerija Summit u Moldaviji - 3 Summit u Moldaviji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Summit u Moldaviji - 2 Summit u Moldaviji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Summit u Moldaviji - 1 Summit u Moldaviji - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marko Stričević, novinar Nove TV Galerija 1/4 >>
Središte Europe u četvrtak će biti Moldavija. Predsjednici i premijeri 50-ak europskih država okupljaju se na samitu Europske političke zajednice. Pozvani su svi osim Rusije i Bjelorusije.

Samitom u Moldaviji u četvrtak Europska unija poručuje Moldaviji da je neće ostaviti na milost i nemilost Rusiji. Nastavit će joj se pomagati financijski, energetski, vojno i sigurnosno.

"Moldavija je svjetonazorski prilično raslojena zemlja. To je zemlja koja je u stanju na slobodnim izborima izabrati u parlament apsolutno proeuropsku opciju koja se želi otrgnuti iz ruku Rusije. To je zemlja u kojoj Vladimir Putin uživa rejting između 30 i 40 posto. No Moldavija je i zemlja koja na svojem istoku već 30 godina ima jednu paradržavu zvanu Pridnjestrovlje, koju vojno i financijski na životu drži Moskva.

Odabir mjesta na kojem se održava samit je za protrljati oči - na domet je minobacača, iako se ne očekuju veće provokacije. Prizor je pomalo nestvaran. Riječ je o nedavno restauriranom dvorcu do kojeg je izgrađena nova autocesta. Ako izađete samo nekoliko desetaka metara lijevo ili desno - zalazite u tipično siromašno moldavsko selo. Prilično nadrealan prizor, kao da je s početka 20. stoljeća", opisao je reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije Protiv vlade i visokih cijena plina VIDEO Tisuće ljudi na ulicama bivše sovjetske republike, došlo je i do sukoba s policijom

Stričević je objasnio i zašto uz Vijeće Europe, Organizacije za europsku suradnju i razvoj sada imamo još jedan forum sličnog imena - Europska politička zajednica.

"Ovo je politički projekt francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. No ako se pogleda iz šire perspektive, on bi trebao služiti jačanju utjecaja Europske unije u onim dijelovima kontinenta na koje se Europska unija ne prostire: zapadnom Balkanu, Turskoj i Kavkazu, i zemljama poput Moldavije.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Moldaviji Destabilizacija zemlje Policijski agent se ubacio u skupinu koju vodi moldavski Rus: "Uhićeni su došli s preciznim planom"

No utjecaj Rusije nakon rata u Ukrajini kopni i taj prostor nastoji ispuniti Europska unija. Jučer sam dugo razgovarao s jednim moldavskim politologom; oni se nadaju da bi na samitu mogao biti potpisan mirovni sporazum o Nagorno Karabahu. Bio bi to fantastičan uspjeh francuske diplomacije. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će se očekivanja sutra ispuniti", rekao je Stričević te istaknuo da turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan neće biti na samitu u četvrtak. 

Više o samitu u Moldaviji pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene