Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zašto su odvedeni?

Ministar Malenica o dramatičnom obratu u Zambiji: "Radi se o istim optužbama, čitava situacija je čudna"

Aktualno Galerija Ivan Malenica - 4 Ivan Malenica - 4 Foto: CROPIX Ivan Malenica - 3 Ivan Malenica - 3 Foto: CROPIX Ivan Malenica Ivan Malenica Foto: DNEVNIK.hr Ivan Malenica - 2 Ivan Malenica - 2 Foto: CROPIX +1 Ivan Malenica - 1 Galerija 1/6 >>
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica dao je izjavu u vezi osmero Hrvata, nakon dramatičnog preobrata u Zambiji. "Radi se o istim optužbama, čitava situacija je čudna", rekao je ministar o ponovnom uhićenju Hrvata.

Osmero Hrvata zaustavljeno je u utorak i odvedeno iz zračne luke u Ndoli, iako im je dan ranije određeno da u roku od 48 sati napuste zemlju. Oduzeli su im dokumente i ponovno su uhićeni, doznao je Dnevnik Nove TV od odvjetnika u Zambiji.

Sud u zambijskoj Ndoli odbacio je u ponedjeljak optužnicu protiv hrvatskih državljana za trgovanje djecom i naložio im da u roku od 48 sati moraju napustiti zemlju. MVEP se još nije oglasio o novonastaloj situaciji. Telegram doznaje da su hrvatski parovi privedeni jer je imigracijska služba reagirala na anonimnu prijavu hrvatskog državljanina.

Izjavu o tome dao je ministar Malenica. 

"Stavljaju se im iste stvari na teret, te su oni na temelju toga uhićeni, radi se o čudnoj situaciji", kazao je Malenica na početku izjave. 

Veleposlanik Cicvarić je na putu prema Zambiji gdje bi trebali saznati više informacija. "Mi ćemo nastaviti štititi naše državljane, ne samo odrasle već i djecu koja su u Zambiji. Radi se o istim optužbama, čitava situacija je čudna", dodao je.  

"Nemamo informaciju da je do obrata došlo zbog anonimne prijave hrvatskog državljanina. Mi ćemo im i dalje pomagati, ali imamo samo informaciju da se radi o istim optužbama, na ročištu ćemo sve saznati", kazao je. 

"Ni odvjetnik nema tu informaciju, morat ćemo pričekati iduće ročište. Mene je jučer kontaktirao ministar pravosuđa Zambije koji mi je rekao da su Hrvati pušteni i onda se dogodio obrat". 

"Da, cijela priča kreće ispočetka. Svi smo pretpostavljali da je to, to. Što se u međuvremenu dogodilo, ja to ne znam, ali nastojat ćemo što prije doznati", rekao je. 

Ministar je rekao da nema informaciju gdje su djeca osim da su u sirotištu u Zambiji. Kaže da se Hrvati vraćaju gdje su i bili - u pritvor. 

Na pitanje koje mehanizme ima Hrvatska, ministar napominje da su djeca hrvatski državljani. "Mi u ovom trenutku ne znamo kakav je stav bioloških roditelja".  Kaže da će diplomatskim putem pokušati utjecati da se djeca vrate u Hrvatsku. 

Kazao je i da se pripremaju na izradu novog zakona o izbornim jedinica. "Do 1. listopada ćemo donijeti novi zakon".

Govorio je i o modelima izbornih jedinica, te kazao da je pitanje za Ustavni sud kvalificiran da kaže bi li bilo po Ustavu da se u idućih šest mjeseci održe izbori. 

Navodno bi se biralo 159 saborskih zastupnika. Ministar kaže da to nije njegova ideja. Kaže i da vrh HDZ-a nije razgovara niti o povećanju izbornog praga, a niti o zabrani predizbornih koalicija. 

"Kada je riječ o prebavilštu, to bih istaknuo odluku Ustavnog suda. Osoba se odjavila s prebivališta, s obzirom da ga tamo nije našla. Ustavni sud je donio odluku da je time povrijeđeno pravo kretanja. Trebat ćemo vidjeti nešto za registar birača", rekao je no priznao je da se nisu bavili troškom sređivanja registra birača. 

Dramatični događaji na aerodromu

Kako DNEVNIK.hr doznaje od visokog izvora, Hrvati se trenutačno nalaze u Uredu za imigraciju u Ndoli i tamo im objašnjavaju o čemu se radi. ''Hrvati su se uredno čekirali na aerodromu, a na samom izlazu prema avionu zaustavili su ih predstavnici Ureda za imigraciju i odveli'', prepričao je dramatične događaje naš izvor. Nikome nije jasno zašto su im zabranili odlazak kad im je Sud odredio da moraju napustiti zemlju. Slijede brojne diplomatske aktivnosti na najvišim razinama i prema zambijskim vlastima i prema Europskoj uniji kako bi se zaštitili hrvatski državljani.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji - 39 Novi obrat! Parovi uhićeni u Zambiji zbog prijave Hrvata? Zambijska novinarka: "Nema još službene izjave, ali očito je slučaj isti, samo s novim dokazima"

Odvjetnica jedne od obitelji Sandra Marković rekla je da nemaju informaciju što se točno dogodilo. ''Zvali smo na sve strane, čekamo, odvjetnik se vraća tamo'', izjavila je za DNEVNIK.hr. Ne može ni pretpostaviti što se moglo dogoditi. ''Ništa se nije dogodilo u međuvremenu, baš ništa što bi moglo promijeniti tijek'', dodala je zabrinuta odvjetnica.

Pročitajte i ovo Sandra Marković, odvjetnica - 2 uhićeni u zambiji Odvjetnica jedne od obitelji oslobođenih Hrvata o preokretu na suđenju: "Borit ćemo se da djeca dođu u Hrvatsku"

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio. Jučer je sud odbacio optužnicu i naložio im da u 48 sati napuste zemlju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene