Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki si to neće moći priuštiti

Najpopularnije meso u Hrvatskoj nikad nije bilo skuplje: "Scenarij je crn da ne može biti crnji"

Aktualno Galerija Svinjetina - 1 Svinjetina - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Svinjetina - 2 Svinjetina - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Svinjetina - 3 Svinjetina - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Cijene svinjetine Galerija 1/4 >>
Rast mirovina umirovljenici neće osjetiti posjete li mesnicu. Svinjski but danas je 65 posto skuplji nego prije pet godina, a očekuju se i daljnja poskupljenja.

Svinjski odrezak postao je luksuz. Najpopularnije meso u Hrvatskoj nikada nije bilo skuplje.

"Lani smo kupovali po 27 kuna, a sad je 45 kuna prasetina. To je jako puno otišlo gore, gotovo sto posto", kaže Adam iz Osijeka.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijena svinjetine u srpnju u odnosu na srpanj prošle godine u prosjeku je viša za 18,8 posto.

Iz Croatiastočara upozoravaju na tržišnu cijenu svinjskih polovica. S 2,46 eura po kilogramu cijena im je u samo mjesec dana skočila 4 posto, a na godišnjoj razini čak 43 posto.

Na osječkoj tržnici traže se manji komadi. Svinjski but koji je ekipa Dnevnika Nove TV ovdje snimila prije pet godina koštao je 27 kuna i 90 lipa. Danas je 46 kuna i 49 lipa. A bit će još skuplje.

Pročitajte i ovo Ilustracija stradao 54-godišnjak Tragedija kod Bizovca: U nesreći na radu poginuo djelatnik Šumarije Osijek

"Ja sa svojih 500 eura neću si moći to priuštiti", dodaje Adam.

Cijena svinjetine raste zato što raste u Europi, odakle je uvozimo, a uvozimo je zato što nemamo dovoljno vlastitih svinja. Niti prazni svinjci nakon pojave afričke svinjske kuge to neće promijeniti nabolje, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bešić Đukarić.

I Hrvatska i Europa bilježe pad proizvodnje, afrička svinjska kuga samo je dio problema, ali će prema procjenama uzeti još 20 posto proizvodnje. U općini Bošnjaci svinja gotovo više nema.

"Možda je ostalo još 200 komada, eutanazirano ih je oko 2000", rekao je Andrija Juzbašić, načelnik Općine Bošnjaci.

Ugrožena je i prerada. Bez svinjskog mesa nema ni domaćih kobasica, kulena.

"Scenarij je crn da ne može biti crnji", kaže proizvođač suhomesnatih proizvoda Dragan Modic.

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje odvoz zdravih svinja s ugroženog područja u klaonice.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Dubrovniku Dvojica Srba radila nered i mokrila po Hajdukovu muralu: Muškarac ih htio spriječiti pa dobio batine

"Rekli su da bi oni najesen, ako ne bude svinjske kuge u Osječko-baranjskoj županiji i u nekim drugim županijama, mogli dobaviti sirovinu, odnosno svinje za svoj OPG i tu proizvesti", kaže Juzbašić.

Modic dodaje: "Sve te polutke moraju ići na termičku obradu zbog straha od virusa." A termički obrađeno meso ne može postati kulen.

"Mi moramo dobiti dozvolu za proizvodnju kulina i naših domaćih trajnih proizvoda", rekao je Modic.

U protivnom tržište će ostati i bez tih proizvoda, a kad nečeg nema, cijena leti u nebo. Spas za potrošače svih vrsta svinjskog mesa je u rastu proizvodnje, ali broj svinja i dalje pada.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Aktualno Zagrebački SDP ipak povukao zahtjev za raspisivanjem unutarstranačkih izbora SDP - 2 SDP - 2 Foto: Vijesti u 17 SDP - 1 SDP - 1 Foto: Vijesti u 17 Peđa Grbin - 2 Peđa Grbin - 2 Foto: Vijesti u 17 +0 Peđa Grbin - 1 Hrvatska Zagrebački SDP ipak povukao zahtjev za raspisivanjem unutarstranačkih izbora 1/4 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene