Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oksana Chernysheva ima 18 godina i vjeruje da bi se svijet trebao bojati Rusije. O Sovjetskom Savezu slušala je iz sjetnih priča svojih roditelja.


Sovjetski Savez nekad je imao poštovanje međunarodne zajednice i stajao je uz bok Sjedinjenim Američkim Državama. Utjecaj Saveza osjećao se u svim dijelovima svijeta. Oksana Chernysheva, studentica prve godine novinarstva na Međunarodnom sveučilištu u Moskvi, dijeli mišljenje svoj predsjednika Vladimira Putina da je raspad Sovjetskog Saveza bio katastrofa, piše Independent.

Vezani članci Izjava državne tajnice Željke Josić nakon radnog sastanka s predstavnicima udruga mladih Prvi sastanak Ureda za mlade i predstavnika udruga: Mladi će pomoći podizanju odgovornosti u pandemiji, a njima će se olakšati život Demografska slika RH je loša - 7 Pred nama je najizazovnija godina: Životni standard potonuo je za 10 posto, a ovi su podaci iznenadili i stručnjake

'Bilo smo veliki i jaki, a onda se srušio', kaže djevojka. 61-godišnji Putin sigurno više zna o čemu priča, dok ova 18-godišnjakina svoje mišljenje gotovo isključivo temelji na sjetnim pričama svojih nostalgičnih roditelja. Rođena je pet godina nakon raspada Saveza.

VIDEO Pogledajte kako vježba Obama, a kako Putin

Putinovi ovogodišnji potezi koji uključuju pripajanje Krima i podršku proruskim pokretima u Ukrajini odjeknuli su među mlađim naraštajima koji nemaju sjećanje na Sovjetski Savez, ali žude za njegovom moći.

Prema podacima Levada centra, nezavisne organizacije u Moskvi, visoko odobravanje predsjednika među mladima nadmašuje brojke među starijom generacijom koja pamti starije dane.

Krajem svibnja provedena je anketa među 1600 ispitanika. Skupina stara između 18 i 24 godina podržala je Putina više nego bilo koja druga dobna skupina, njih 86 posto.

Putin Hillary vratio za Hitlera: Bolje je ne raspravljati sa ženama

Oksana je među onima kojima je osobito privlačna slika vojne moći koja ima globalno poštovanje.

'Vjerujem da bi nas se svijet trebao bojati. Bojati se znači poštovati', kaže.

Antiputinovski studenti i osoblje u kampusu su manjina, a zbog svojih pogleda suočeni su s maltretiranjem.

'Lako je otići u zatvor u Rusiji', kaže Oksanin prijatelj Anton Kusakin (20) koji je prošle godine radio za oporbenog čelnika. Putinova aneksija Krima sve je pokvarila, tvrdi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook