Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivirana uzbuna

VIDEO Što je misteriozan bljesak iznad Kijeva? Oglasila se i NASA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misteriozni bljesak koji je obasjao nebo iznad glavnog grada Ukrajine Kijeva u srijedu navečer izazvao je puno nagađanja.

Dužnosnici u Kijevu navode kako sumnjaju da je NASA-in satelit pao na Zemlju, ali američka svemirska agencija priopćila je da je on još uvijek u orbiti.

Ukrajinske zračne snage prvo su pretpostavile da bi se moglo raditi o meteoritu. Što god bilo, zračne snage su uvjerene da bljesak nije prouzročen ruskim napadom.

Bljesak je snimljen na nebu iznad glavnog grada u srijedu oko 22:00 po lokalnom vremenu. Oglašena je uzbuna za zračni napad, ali "protuzračna obrana se nije aktivirala", rekao je čelnik kijevske vojne uprave Serhij Popko.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema bijega Pogledajte što rade moskovske vlasti kako bi ušle u trag muškarcima za vojnu službu

"Prema preliminarnim informacijama, ovaj fenomen je rezultat pada NASA-ina svemirskog satelita na Zemlju", dodao je Popko.

Rashodovani satelit u atmosferi Zemlje

Američka svemirska agencija objavila je početkom ovog tjedna da će rashodovani satelit od 300 kg ući u atmosferu u srijedu.

Svemirska letjelica RHESSI, koja se koristila za promatranje solarnih baklji, lansirana je u nisku Zemljinu orbitu 2002. i rashodovana 2018., objavila je NASA.

Rob Margetta iz NASA-ina ureda za komunikacije rekao je za BBC da je satelit još uvijek bio u orbiti u trenutku kada je bljesak opažen te da će ponovno ući u Zemljinu atmosferu tijekom noći.

Pročitajte i ovo Putin s vojnicima Poslao im poruku VIDEO Pogledajte što je Putin donio ruskim vojnicima u Ukrajini: "Ovo ponesite u rat"

"NASA i američko ministarstvo obrane nastavili su pratiti RHESSI", dodao je.

Ukrajinski društveni mediji preplavljeni su teorijama o tome što je bljesak mogao biti, a jedna od tema je i da su ga prouzročili izvanzemaljci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene