Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Neće osjetiti teret"

Cerar: "Osigurali smo financijska sredstva za plaćanje kazni ribarima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar sastao se u četvrtak sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, a jedna od tema bio je i arbitražni spor između Hrvatske i Slovenije.

Cerar je rekao kako će Slovenija dosljedno inzistirati na primjeni arbitražne presude.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šalju pismo Europskoj komisiji Sprema se tužba protiv Hrvatske: Cerar traži potporu u parlamentu Danilo Latin, ribar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Savudrijski ribari "Prepucavanja će prestati kad političari ocijene da na ovoj temi više ne mogu skupiti bodove"

"Mi implementaciju provodimo u praksi, ali sam rekao i to da će Hrvatska spoznati da krši europsko i međunarodno pravo i na taj način izbjegava jedini mogući pristup za konačno rješenje tog predmeta", rekao je Cerar.

Poručio je i da dvije zemlje članice EU-a moraju biti primjer i zemljama kandidatkinjama u procesu pridruživanja.

Govoreći o kaznama ribarima, rekao je da je Slovenija u vrijeme pripreme za provedbu arbitražne presude usvojila interventni zakon i pobrinula se za sigurnost svojih ribara.

"Ako bi došlo do nekih smetnji u ribarenju, njihovu radu ili do izdavanja kazni koje bi im poslala Hrvatska, nadležne pravne institucije osigurale su im pravnu pomoć, a mi smo im osigurali financijska sredstva da platimo kazne. Naši ribari neće osjetiti nikakav financijski teret, za to će se pobrinuti slovenska država", poručio je Cerar, prenosi N1.

Slovenski ribari dobili prve platne naloge iz Hrvatske

Više je slovenskih ribara iz Pirana u četvrtak dobilo platne naloge iz Hrvatske zbog neovlaštenog ulaska u hrvatske vode u Savudrijskoj vali, javljaju slovenski mediji.

Ribar Silvano Radin kazao je da mu je na kućnu adresu stiglo šest kazni u ukupnom iznosu od 15.000 kuna, od čega se 10.000 kuna odnosi na kaznu njegovoj tvrtki, a ostalo njemu kao pravnoj osobi.

Radin je za Slovensku tiskovnu agenciju STA kazao da kazne neće platiti jer je lovio u moru koje po arbitražnoj presudi pripada Sloveniji.

Umjesto toga, i dalje će postupati u skladu s naputcima slovenske vlade i u vezi kazni i pravne pomoći kontaktirati odvjetnički ured Senjak, kojega je angažiralo ministarstvo za poljoprivredu, kazao je Radin.

Kako navode slovenski mediji, vlada premijera Mire Cerara zakonski se obvezala da će u sporu s Hrvatskom osigurati svu pravnu pomoć ribarima iz Pirana protiv kojih se u Hrvatskoj pokrene prekršajni ili kazneni postupak i smatra da oni slobodno mogu loviti u moru koje je Sloveniji dodijeljeno arbitražom.

Obvezala se također da će ribarima u tim postupcima pokriti sve troškove.

Osim Radina, platne naloge za ulazak u hrvatske vode i neovlašteno obavljanje ribolova dobilo je još deset slovenskih ribara, objavili su slovenski mediji. (Hina/Ma.B.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene