Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Hrvatska ide pred sud u Luxembourgu

Slovenska vlada odlučila: Stiže tužba zbog hrvatske neimplementacije arbitražne presude

Miro Cerar (Foto: Dnevnik.hr)
Miro Cerar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Slovenska vlada u petak je donijela odluku da se protiv Hrvatske odmah podigne tužba zbog neimplementacije arbitražne presude o granici, objavila je vlada tehničkog premijera Mire Cerara.

"Vlada je prihvatila konačan tekst tužbe koju će u skladu sa svojim današnjim zaključkom odmah predati sudu EU-a u Luxembourgu", navedeno je u priopćenju slovenske vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne vjeruje da će članice EU podržari RH Ceraru strpljenje pri kraju: "Susret s Plenkovićem je zadnja prilika da Zagreb prihvati arbitražu" Slika nije dostupna 'Uznemiravanje javnosti' Cerar objasnio zašto je ignorirao hrvatske novinare

Kako se navodi, tužba se podnosi zbog "neispunjavanja obveza temeljem 2599. članka ugovora u funkcioniranju Europske unije".

Premijer Cerar zadnjih je tjedana, najavljujući tužbu, više puta izjavio da unatoč tome što tehnička vlada obavlja tekuće poslove, ona ima puni mandat i za tužbu oko koje su se složile sve stranke u parlamentu, kad im je predmet iznesen na zatvorenoj sjednici vanjskopolitičkog odbora.

Cerar je dodao da dopušta i mogućnost da se tužba povuče ako Hrvatska u međuvremenu prihvati postupak i donesene odluke arbitara.

Janez Janša, jedan od dvojice potencijalnih mandatara za sastav nove vlade, rekao je da bi odluka o tužbi trebala pričekati na formiranje nove vlade. Slično je mišljenje iznio u četvrtak nakon sastanka s Janšom i predsjednik države Borut Pahor.

Prema njegovim riječima, arbitražna presuda je obvezujuća i za Hrvatsku koja će je prije ili kasnije morati prihvatiti, ali bi s tužbom trebalo pričekati na sastavljanje nove vlade koja bi onda mogla još jednom o tome razgovarati s hrvatskom stranom, no ne o sadržaju presude nego samo o njenoj implementaciji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene