Miro Cerar (Foto: Dnevnik.hr)
Miro Cerar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Slovenska vlada u petak je donijela odluku da se protiv Hrvatske odmah podigne tužba zbog neimplementacije arbitražne presude o granici, objavila je vlada tehničkog premijera Mire Cerara.


"Vlada je prihvatila konačan tekst tužbe koju će u skladu sa svojim današnjim zaključkom odmah predati sudu EU-a u Luxembourgu", navedeno je u priopćenju slovenske vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna Sprema se tužba protiv Hrvatske: Cerar traži potporu u parlamentu Slika nije dostupna Cerar: "Osigurali smo financijska sredstva za plaćanje kazni ribarima"

Kako se navodi, tužba se podnosi zbog "neispunjavanja obveza temeljem 2599. članka ugovora u funkcioniranju Europske unije".

Premijer Cerar zadnjih je tjedana, najavljujući tužbu, više puta izjavio da unatoč tome što tehnička vlada obavlja tekuće poslove, ona ima puni mandat i za tužbu oko koje su se složile sve stranke u parlamentu, kad im je predmet iznesen na zatvorenoj sjednici vanjskopolitičkog odbora.

Cerar je dodao da dopušta i mogućnost da se tužba povuče ako Hrvatska u međuvremenu prihvati postupak i donesene odluke arbitara.

Janez Janša, jedan od dvojice potencijalnih mandatara za sastav nove vlade, rekao je da bi odluka o tužbi trebala pričekati na formiranje nove vlade. Slično je mišljenje iznio u četvrtak nakon sastanka s Janšom i predsjednik države Borut Pahor.

Prema njegovim riječima, arbitražna presuda je obvezujuća i za Hrvatsku koja će je prije ili kasnije morati prihvatiti, ali bi s tužbom trebalo pričekati na sastavljanje nove vlade koja bi onda mogla još jednom o tome razgovarati s hrvatskom stranom, no ne o sadržaju presude nego samo o njenoj implementaciji. (Hina)