Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAZVIJAO BI PRIJATELJSTVO

Pahoru draga Hrvatska, ali mu draža arbitraža: "Slovenija se ne može odreći primjene presude"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je za Sloveniju susjedna i prijateljska država te partnerica u Europskoj uniji i NATO-u, ali Slovenija se ne može odreći primjene arbitražne presude kojom je granični prijepor konačno riješen, i to kompromisom, izjavio je u utorak slovenski predsjednik Borut Pahor u govoru prilikom tradicionalnog prijema za veleposlanike stranih država akreditirane u Ljubljani, koji se održava početkom svake godine.

"Arbitražna presuda nije dala ni Sloveniji ni Hrvatskoj sve što su one zahtijevale, no riječ je o kompromisu s kojim možemo živjeti. Što je još važnije, taj kompromis omogućuje nam da i ubuduće razvijamo naše partnerstvo i prijateljstvo", kazao je u obraćanju diplomatima na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik Borut Pahor.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Počinje pooštravanje? Božinović o akciji Uskoka i slovenskoj odluci: "Mi smo spremni, Hrvatska to potencira" Ilustracija Prijetnje sigurnosti Iz Slovenije stiže odluka koja bi mogla biti problem za hrvatski turizam

"Hrvatska, nažalost, ne priznaje odluku arbitražnog suda, dok Slovenija od te presude ne može i neće odustati jer za to nema nikakvih stvarnih i pravnih razloga", dodao je Pahor.

Istaknuo je da slovenski i hrvatski narord u prošlosti nikad nisu bili u oružanom sukobu, što treba nastaviti, te izrazio očekivanje da će se Europska komisija jače angažirati na provedbi arbitražne presude, u dijalogu svih strana.

Da bi došlo do rješenja prijepora i implementacije arbitražne presude, potreban je bilateralni dijalog na svim razinama, kako bi se sačuvao postignuti visoki stupanj svekolike suradnje i međususjedska suradnja, a isto tako i angažman Europske komisije, kazao je Pahor, dodavši da mnogo očekuje od razgovora predsjednika Komisije s obojicom premijera.

Kad je riječ o arbitraži i njezinoj primjeni, Pahor je ocijenio da je u osnovi to pitanje afirmacije vladavine prava u Europskoj uniji te da u tom smislu primjena arbitraže može poslužiti ubuduće u odnosima članica.

"U pogledu svega, gdje za to ima mogućnost, Slovenija će sa svoje strane presudu implementirati, ali s jasnim ciljem da izbjegne zaoštravanja i incidente, kazao je Pahor, uz ocjenu da su na slovenskoj strani i "međunarodno pravo i šira međunarodna zajednica" te da će Slovenija na arbitražnom rješenju i njegovoj provedbi ustrajati "bude li potrebno i dugo vremena".

Dok ne dođe do pune implementacije arbitražne presude, Slovenija i Hrvatska trebale bi naći način da se kroz svestrani dijalog "razvije formula za suživot koja će omogućavati dobru međususjedsku suradnju", naveo je slovenski predsjednik u dijelu govora diplomatima koji se je odnosio na odnose s Republikom Hrvatskom.

Pahor je naglasio da Slovenija želi dobre odnose sa svim zemljama u svijetu i sa svojim susjedama, da je riječ o demokratskoj i stabilnoj državi u najpovezanijem dijelu Europe, da će ovogodišnji parlamenatrni izbori proteći korektno i da će se politička stabilnost Slovenije održati.

Pahor je ponovio i potporu Ljubljane naporima država zapadnog Balkana na njihovu putu u euroatlantske integrracije, ali je izrazio zabrinutost pojavama nestabilnosti, osobito u BiH, te dodao da vjeruje da to brine i sve druge europske zemlje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene