Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je za Sloveniju susjedna i prijateljska država te partnerica u Europskoj uniji i NATO-u, ali Slovenija se ne može odreći primjene arbitražne presude kojom je granični prijepor konačno riješen, i to kompromisom, izjavio je u utorak slovenski predsjednik Borut Pahor u govoru prilikom tradicionalnog prijema za veleposlanike stranih država akreditirane u Ljubljani, koji se održava početkom svake godine.


"Arbitražna presuda nije dala ni Sloveniji ni Hrvatskoj sve što su one zahtijevale, no riječ je o kompromisu s kojim možemo živjeti. Što je još važnije, taj kompromis omogućuje nam da i ubuduće razvijamo naše partnerstvo i prijateljstvo", kazao je u obraćanju diplomatima na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik Borut Pahor.

Vezani članci Borut Pahor prodaje Renault 4 Pahora iznenadila ponuda za njegov oldtajmer: ''Sve ima svoje granice. Za cijenu katre više nisam siguran'' Borut Pahor i Aleksandar Vučić Ljubljana bijesna zbog Vučićeve izjave: Pozvali srbijansku veleposlanicu na razgovor

"Hrvatska, nažalost, ne priznaje odluku arbitražnog suda, dok Slovenija od te presude ne može i neće odustati jer za to nema nikakvih stvarnih i pravnih razloga", dodao je Pahor.

Istaknuo je da slovenski i hrvatski narord u prošlosti nikad nisu bili u oružanom sukobu, što treba nastaviti, te izrazio očekivanje da će se Europska komisija jače angažirati na provedbi arbitražne presude, u dijalogu svih strana.

Da bi došlo do rješenja prijepora i implementacije arbitražne presude, potreban je bilateralni dijalog na svim razinama, kako bi se sačuvao postignuti visoki stupanj svekolike suradnje i međususjedska suradnja, a isto tako i angažman Europske komisije, kazao je Pahor, dodavši da mnogo očekuje od razgovora predsjednika Komisije s obojicom premijera.

Kad je riječ o arbitraži i njezinoj primjeni, Pahor je ocijenio da je u osnovi to pitanje afirmacije vladavine prava u Europskoj uniji te da u tom smislu primjena arbitraže može poslužiti ubuduće u odnosima članica.

"U pogledu svega, gdje za to ima mogućnost, Slovenija će sa svoje strane presudu implementirati, ali s jasnim ciljem da izbjegne zaoštravanja i incidente, kazao je Pahor, uz ocjenu da su na slovenskoj strani i "međunarodno pravo i šira međunarodna zajednica" te da će Slovenija na arbitražnom rješenju i njegovoj provedbi ustrajati "bude li potrebno i dugo vremena".

Dok ne dođe do pune implementacije arbitražne presude, Slovenija i Hrvatska trebale bi naći način da se kroz svestrani dijalog "razvije formula za suživot koja će omogućavati dobru međususjedsku suradnju", naveo je slovenski predsjednik u dijelu govora diplomatima koji se je odnosio na odnose s Republikom Hrvatskom.

Pahor je naglasio da Slovenija želi dobre odnose sa svim zemljama u svijetu i sa svojim susjedama, da je riječ o demokratskoj i stabilnoj državi u najpovezanijem dijelu Europe, da će ovogodišnji parlamenatrni izbori proteći korektno i da će se politička stabilnost Slovenije održati.

Pahor je ponovio i potporu Ljubljane naporima država zapadnog Balkana na njihovu putu u euroatlantske integrracije, ali je izrazio zabrinutost pojavama nestabilnosti, osobito u BiH, te dodao da vjeruje da to brine i sve druge europske zemlje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju