Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovoreno povlačenje teškog topništva

Ministri poručili iz Berlina: 'Moramo osigurati da se prekid vatre u Ukrajini poštuje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine pozvali su u ponedjeljak navečer, poslije teških razgovora u Berlinu, na prekid borbi na separatističkom istoku Ukrajine.

Ministri su se sastali kako bi razgovarali o tome kako se provodi mirovni sporazum iz Minska kojem prijete napetosti i obnovljeni sukobi na istoku Ukrajine.

Pročitajte i ovo Kremlj Najavljen oštar odgovor Kremlj poslao ozbiljnu prijetnju Zapadu: "Zbog glupe odluke pouzdanost nestaje preko noći" 38. obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu Prošlo je 38 godina Obljetnica velike katastrofe: Može li se Černobil dogoditi opet?

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kazao je kako su razgovori "na trenutke bili vrlo kontroverzni", ali da su se svi sudionici suglasili da nema alternative sporazumu o prekidu vatre potpisanom u Minsku u veljači.

"Moramo osigurati da se prekid vatre poštuje", rekao je Steinmeier.

Eskalacija nasilja na istoku Ukrajine uoči razgovora

Dodao je da su se sve strane dogovorile da se nastavi s povlačenjem teškog topništva s linije sukoba, te da se taj proces proširi i na drugo oružje, uključujući tenkove, oklopna vozila i lako topništvo.

Ministri su također podržali djelovanje misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja nadzire provedbu sporazuma o prekidu vatre.

O rezultatima susreta u Berlinu razgovarat će se na sastanku ministara vanjskih poslova G7 u utorak i srijedu u Luebecku, na sjeveru Njemačke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene