Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotinjak ljudi

FOTO Veliki križevi, svete slike i molitva na javnom mjestu: U Beogradu je organiziran Mimohod za spas Srbije

Mimohod za spas Srbije
Mimohod za spas Srbije Marko Djurica, Reuters via Guliver
Aktualno Galerija Mimohod za spas Srbije Mimohod za spas Srbije Foto: Marko Djurica, Reuters via Guliver Mimohod za spas Srbije Mimohod za spas Srbije Foto: Marko Djurica, Reuters via Guliver Mimohod za spas Srbije Mimohod za spas Srbije Foto: Marko Djurica, Reuters via Guliver +0 Mimohod za spas Srbije Galerija 1/4 >>
Stotinjak ljudi u nedjelju je, na poziv udruge Sabor pravoslavnih žena i Pokreta Svetosavlje, u organiziranom mimohodu nazvanom ''Litija za spas Srbije i za sveto Kosovo i Metohiju" prošetalo od sjedišta Srpske pravoslavne crkve do Hrama Svetog Save uz poruku da ne odustaju u borbi za Kosovo i za svoju zemlju.

Na čelu povorke, praćene policijom, bio je veliki drveni križ, sudionici skupa nosili su i ikone s likovima svetaca, vjerska obilježja i nacionalne zastave, a pojedini su na zastavi Srbije istaknuli i ćiriličkim slovima ispisanu poruku "Nema predaje" .

Današnji skup upriličen je u jeku političkih prijepora između desne oporbe i vladajućih na čelu s naprednjacima (SNS) predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o europskom planu za Kosovo čiju provedbu su 27. veljače na sastanku s visokim europskim dužnosnicima prihvatili Vučić i kosovski premijer Albin Kurti.

Vučić se našao na udaru protivnika plana koji taj dokument vide kao "izdaju državnih i nacionalnih interesa" i pristanak na odricanje od dijela teritorija, s obzirom da Ustav Kosovo vidi kao pokrajinu Srbije, a većinsko stajalište i vlasti i oporbe je da Srbija ne treba priznati neovisnost Kosova i prihvatiti njegovo članstvo u UN-u.

Pročitajte i ovo Protuprosvjed na Trgu Prosvjedi i ljudska prava VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci pali na koljena, žene uzvratile udarac: ''Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu!''

U prijedlogu europskog sporazuma, poznatog kao francusko-njemački plan, navodi se, pak, da "strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili djelovati u njeno ime", te da se Srbija "neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

Vučić je poslije Bruxellesa kategorički poručio da "ništa nije potpisao", te da neće pristati na priznanje Kosova, niti na članstvo u UN-u niti implementirati te točke sporazuma.

Pročitajte i ovo Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić KURTI I VUČIĆ Što je dogovoreno za Kosovo? Prvi put objavljen tekst EU-a o prijedlogu sporazuma sa Srbijom

Današnji mimohod, čiji su organizatori poručili da nije politički skup, već "križni hod" koji ima "strogo molitveni i svetosavski karakter", okončan je ispred Hrama Svetog Save, gdje se dio sudionika pridružio večernjem bogosluženju, a dio se verbalno sukobio s policijom.

Pojedinci su policiji uzvikivali "Idite na Kosovo", "Ustaše" i "Ovo je okupirana država", a organizatori skupa, koji je prošao bez ozbiljnih incidenata, ogradili su se "od stranačkih obilježja i uvredljivih poruka".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene