Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KURTI I VUČIĆ

Što je dogovoreno za Kosovo? Prvi put objavljen tekst EU-a o prijedlogu sporazuma sa Srbijom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Afp
Srbija i Kosovo priznaju da su nepovredivost granica, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta te zaštita nacionalnih manjina temeljni uvjeti za mir, stoji u Sporazumu o normalizaciji odnosa te dvije zemlje koji je Europska unija objavila u ponedjeljak.

Europska služba za vanjsko djelovanje objavila je u ponedjeljak navečer nakon završetka sastanka između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija tekst sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova koji podržava svih 27 članica EU-a i oko kojeg postoji suglasnost dviju strana. Sporazum je dvjema stranama bio predstavljen u rujnu prošle godine, ali nikada dosad nije službeno objavljen.

"Zadovoljstvo mi je objaviti da su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti danas složili da više nisu potrebni daljnji razgovori o prijedlogu Europske unije o Sporazumu o putu prema normalizaciji između Kosova i Srbije", rekao je Borrell nakon sastanka Vučića i Kurtija.

Nedugo zatim diplomatska služba EU-a objavila je prvi put cjeloviti tekst prijedloga sporazuma, koji ima kratku preambulu i 11 članaka.

U preambuli se kaže da su ugovorne strane "svjesne da su nepovredivost granica i poštivanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta te zaštita nacionalnih manjina temeljni uvjeti za mir".

U tekstu sporazuma kaže se da će dvije strane razvijati "normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava", da će "međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući putovnice, diplome, registarske pločice i carinske pečate".

Obje strane će se voditi ciljevima i načelima utvrđenima u Povelji Ujedinjenih naroda, posebice onima o suverenoj jednakosti svih država, poštivanju njihove neovisnosti, autonomije i teritorijalne cjelovitosti, pravu na samoodređenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije.

Kosovo i Srbija sporazumom se obvezuju da će međusobne sporove rješavati isključivo mirnim putem i suzdržavati se od prijetnji uporabe sile.

Strane polaze od pretpostavke da niti jedna od dvije ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti djelovati u njezino ime, a Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, kaže se u tekstu.

Nijedna strana neće blokirati niti poticati druge da blokiraju napredak druge strane na njezinu putu prema EU-u na temelju vlastitih zasluga.

U tekstu se kaže da je ovaj sporazum važan korak u normalizaciji odnosa, ali da strane trebaju nastaviti dijalog pod pokroviteljstvom EU-a koji treba dovesti do pravno obvezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

Strane su suglasne da će produbljivati suradnju u području gospodarstva, znanosti, tehnologije, prometa, povezanosti, pravosuđa, u području provedbe zakona, pošte, telekomunikacija, zdravstva, kulture, vjere, sporta, zaštite okoliša, nestalih osoba, izbjeglica i drugim sličnim područjima kroz sklapanje konkretnih sporazuma.

"Obje se strane obvezuju uspostaviti posebne aranžmane i jamstva, u skladu s relevantnim instrumentima Vijeća Europe i oslanjajući se na postojeća europska iskustva kako bi se osigurala odgovarajuća razina samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i sposobnost pružanja usluga u određenim područjima, uključujući mogućnost financijske potpore Srbije i izravni komunikacijski kanal za srpsku zajednicu s Vladom Kosova", kaže se u tekstu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Uzmi ili ostavi Vučić oštro: "Dok sam ja predsjednik, neću prihvatiti ni formalno ni neformalno priznanje Kosova i ulazak u UN. A poslije mene vidite što ćete"

Također se kaže da će strane formalizirati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružiti jaku razinu zaštite za srpsku vjersku i kulturnu baštinu, u skladu s postojećim europskim modelima.

Predviđa se razmjena Stalnih misija, koje će biti uspostavljene u sjedištima vlada.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Sporazum Srbije i Kosova Što je zapravo dogovoreno za Kosovo: Vučić se danas obraća javnosti

Strane su suglasne da će osnovati zajednički odbor kojim će predsjedati EU, a koji će pratiti provedbu ovoga sporazuma.

U zadnjem članku kaže se da se strane obvezuju da će poštovati plan provedbe koji je u aneksu sporazuma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene