Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu 75. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog logora Kerestinec, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem položilo je u četvrtak vijenac ispred spomenika poginulim i ubijenim logorašima, pri čemu je Bandić oštro osudio ustaške zločine počinjene na tome mjestu kao i kvislinšku i izdajničku NDH.


Na komemoraciji povodom 75. godišnjice proboja zatočenika ustaškog konclogora u Kerestincu – borbe koju je preživjelo samo 15 od 111 logoraša, Bandić je poručio kako je "ovdje stradao cvijet hrvatske intelektualne mladosti". "Ovdje su povampirene ustaše, nakon proboja logoraša, pohvatale te ljude i pobile ih kao pse. To treba jasno reći", poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Vezani članci Nina Kraljić - 1 Nina Kraljić dobila novčanu donaciju od Bandića koju je sama tražila: Iz Grada Zagreba objasnili da je to unikatni etnoprojekt Bandić pročelnicu Matijević nagradio s 3 plaće - 1 Državna revizija utvrdi nepravilnosti, a Bandić daje - nagradu: Pročelnica gradskog ureda nagrađena s čak tri plaće

Među ubijenim logorašima prije, tijekom i nakon akcije proboja bili su neki od istaknutih intelektualaca čija imena danas nose ulice i institucije u Hrvatskoj: Božidar Adžija, Otokar Keršovani, August Cesarec, Ognjen Prica...

Bandić je istaknuo kako je NDH bila sve samo ne slobodna, demokratska i hrvatska tvorevina. "Ona je bila zločinačka, izdajnička i kvislinška". Poručio je i kako za zločine koje je pobjednička, antifašistička strana počinila u ratnoj i poratnoj Jugoslaviji, treba odgovarati i da se o njima mora govoriti.

"Ali ne možemo brkati hrvatski antifašizam, koji predstavlja pogled na svijet, koji je civilizacijska stečevina i preduvjet slobode, s državom koja je nastala na rasnim zakonima. Te dvije stvari nikada se ne mogu uspoređivati", ustvrdio je.

Bandić je rekao i kako su u Gradu Zagrebu pomagali da se obnovi spomenik kerestinačkim žrtvama. "Kao što ćemo pomoći, hvala Bogu, da se pojavi vlada koja će obnoviti sve antifašističke spomenike u Hrvatskoj. To će biti moj prvi projekt nakon parlamentarnih izbora", najavio je Bandić.

Komemoraciji su tradiconalno prisustvovali i predstavnici Saveza antifašističkih boraca koji su upozorili na pokušaje revizije prošlosti, relativiziranje zločinačke prirode NDH i jačanje neofašizma u hrvatskom društvu, kako na javnim mjestima poput nogometnih stadiona, tako i u istupima aktualnih nositelja vlasti.

"Pred nama je 27. srpnja, dan narodnog ustanka u Srbu", poručio je predsjednik SABA RH Franjo Habulin. Upozorio je kako obilježavanje ustanka u Srbu pokušava osujetiti stranka A-HSP, koja je pred spomenikom u Srbu postavila vojni šator te najavljuje seriju predavanja.

"Osuđujemo postupke grupice okupljene oko jedne proustaške, marginalne, izvanparlamentarne stranke. Osuđujemo i šutnju najviših hrvatskih dužnosnika koji još uvijek ne reagiraju", istaknuo je Habulin te rekao kako se nada da će ta godišnjica biti obilježena dostojanstveno.

Među pedesetak ljudi na komemoraciji bili su i sudionici Domovinskog rata. Na polaganje vijenaca došao je Miodrag Demo, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, a među okupljenima bio je poznati vukovarski branitelj s Trpinjske ceste, Damir Jašarević Dugi. (Hina)